Search

Què és la formiga boja? És un problema? 

Formiga boja. Autor: Carlos Pradera
Formiga boja. Autor: Carlos Pradera

Els darrers dies han saltat les alarmes a Barcelona per la reaparició d’una espècie de formiga invasora a la Plaça Catalunya i Montjuïic. Es tracta de la formiga boja (Paratrechina longicornis) i té un origen encara desconegut (probablement d’Àsia o Àfrica). Fins ara es creia erradicada de la Península, però ha reaparegut. 

Quines conseqüències té això per a la societat i la biodiversitat? Les autoritats científiques indiquen que la formiga boja no és especialment agressiva ni és transmissora de malalties; per tant, no és un risc per a la salut pública. L’adjectiu ‘boja’ del nom el pren per la manera que té de moure’s, molt ràpida i erràtica. No obstant això, sí que podria tenir algun impacte sobre la biodiversitat en competir amb altres formigues autòctones i depredar altres animals, com altres insectes. També podria tenir cert impacte econòmic, ja que afecta cultius i llars. 

Localització formiga boja a Espanya 

La formiga boja es va citar per primera vegada al port de Barcelona el 2019, de manera que es creu que la seva entrada va ser a través de mercaderies de vaixell. Es va donar per erradicada el 2021, però és difícil validar-lo al 100%, ja que és una espècie petita i amb nius difícils de localitzar. Per això ara s’han tornat a trobar nius. 

Abans d’aquesta incursió, també va ser localitzada el 1998 el port marítim d’Almeria i el 2007 a les Illes Canàries, segons indica el Catàleg Espanyol d’Espècies Exòtiques Invasores. De fet, és una espècie invasora a escala mundial perquè té un nivell de dispersió molt alt. 

Formiga boja transportant una presa. Autor: Carlos Pradera
Grup de formigues boges transportant una presa. Autor: Carlos Pradera

Globalització i invasió 

Com ha arribat fins aquí aquesta formiga? És culpa del canvi climàtic? Si bé és cert que tenir unes temperatures cada cop més càlides afavoreix que les espècies tropicals i subtropicals nien al nostre territori, la “culpable” és la globalització. Analitzant les dades de l’entrada d’espècies invasores, podem trobar que majoritàriament arriben a un nou territori per l’activitat humana. Podem introduir-les de manera directa, per exemple, mitjançant la introducció d’espècies per a caça, com el cas del faisà. Així mateix, les podem introduir de manera indirecta, amb el transport de mercaderies i persones per tot el món. 

Per tant, cal tenir present que l’espècie humana som la culpable d’aquest problema que ara hem de resoldre. En aquest sentit, la prevenció és la fase més important per evitar l’arribada d’espècies invasores. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

La blanqueta de la col (Pieris rapae), com aquest exemplar observat al parc de la Trinitat de Barcelona, és una de les papallones més abundants de la ciutat degut a la seva gran capacitat de mobilitat i a la seva dieta generalista. Autor: Jordi Sánchez.
Notícies
Pau Guzmán

Connectar parcs i jardins augmenta la diversitat de papallones a la ciutat

La població actual de papallones de Barcelona és homogènia i empobrida, però hi ha marge de millora fent una gestió del verd urbà que tingui en compte la connectivitat entre parcs. A la capital catalana, les espècies de papallones més escasses són les que tenen menys capacitat per viatjar i les més exigents pel que fa a la dieta.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia