Quines noves pràctiques i eines poden millorar el potencial d’adaptació dels boscos de la UE al canvi climàtic?

Portada de l'informe publicat per EIP-AGRI
Portada de l'informe publicat per EIP-AGRI

El Focus Grup EIP Agri sobre noves pràctiques forestals per l’adaptació al canvi climàtic ha publicat l’informe final i una sèrie de petits articles on es recullen els resultats d’una vintena d’actors europeus en aquesta temàtica. L’investigador del CREAF, Enrique Doblas, ha format part d’aquest grup de treball.

Portada de l'informe publicat per EIP-AGRI
Portada de l’informe publicat per EIP-AGRI

El Focus Grup EIP-AGRI sobre “Noves pràctiques forestals i eines per a l’adaptació i mitigació del canvi climàtic” ha reunit 20 actors d’interès per intercanviar pràctiques forestals i eines per fer front al canvi climàtic i explorar experiències d’èxit i innovacions. Per fer aquest intercanvi es van organitzar grups multidisciplinaris, amb persones de varis grups d’interès: científics, propietaris forestals, empreses, polítics, gestors del medi natural. Entre tots van realitzar un recull de propostes que serviran per prioritzar temes o crear programes específics de finançament a nivell europeu. L’informe final d’aquest treball es va publicar el passat mes de gener. Enrique Doblas, expert involucrat en aquest grup, és un dels autors d’aquesta publicació.

L’informe final es va centrar principalment en tres aspectes:

  1. Com es seleccionen i implementen les estratègies d’adaptació.
  2. L’ús d’eines de suport a la decisió per unir el coneixement i la pràctica científica
  3. Els enfocaments formatius i les formes de compartir experiències.

Els desafiaments que ens planteja el canvi climàtic, encara que són globals, mostren fortes diferències regionals. Tenint en compte la diversitat de tipus de boscos i les diferents tradicions de gestió forestal a Europa, les estratègies d’adaptació i mitigació del canvi climàtic s’han d’ajustar als efectes específics de cada regió i a les circumstàncies locals. L’informe final presenta alguns suggeriments sobre bones pràctiques i estratègies per al futur dels nostres boscos, com ara:

  • Millorar la gestió forestal a nivell de massa forestal amb especial atenció als boscos de petita escala. La silvicultura climàticament intel·ligent, els recursos genètics i els sistemes de suport a la presa de decisions poden contribuir en gran mesura a aquest objectiu.
  • Ampliar la gestió i abordar els riscos del canvi climàtic mitjançant (1) gestió integrada del paisatge (2) implementació d’estratègies d’alerta primerenca (3) estratègies innovadores de gestió de riscos (per exemple, per plagues o incendis forestals).
  • Fomentar l’adaptació i la mitigació mitjançant la promoció de bones pràctiques per a la prevenció d’incendis forestals (per exemple, silvopastoralisme), incentius econòmics per promoure l’adaptació (silvicultura climàticament intel·ligent, pagament per serveis ecosistèmics o cadenes de valor innovadores per millorar la mitigació del canvi climàtic (per exemple, nous productes i usos de fusta).
  • Millorar l’intercanvi de coneixements i la conscienciació sobre el canvi climàtic més enllà de la comunitat forestal. Per exemple mitjançant la recerca i l’ús de mètodes de comunicació eficaços i la recopilació d’opinions científiques, polítiques i tècniques o pràctiques.

Resultats (en anglès):


Altre informació (en anglès):

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta! El concepte, en realitat, va molt més enllà.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia