Reportatge fotogràfic sobre dispersió i germinació de llavors als boscos secs neotropicals

Biotropica, photos on the field
Biotropica, photos on the field

La dispersió de llavors a través dels animals que mengen els fruits (endozoocòria) i el foc són factors ecològics crucials que determinen la germinació i el reclutament de moltes espècies de plantes. Com interaccionen aquest dos factors en els boscos secs neotropicals?

Biotropica, photos on the field
Biotropica, photos on the field

La revista Biotropica ha volgut destacar un estudi dut a terme per Guille Peguero i Josep Maria Espelta, investigadors del CREAF,  amb un reportatge fotogràfic sobre el seu treball de camp.

El foc és un conegut desencadenant de la germinació mentre que la endozoocória pot permetre la dispersió de llavors juntament amb un increment en la germinació. No obstant això, la seva interacció amb prou feines havia estat abordada tot i que tots dos factors són habituals en ecosistemes transformats pels humans com la majoria dels boscos secs neotropicals (NDF).

En tres espècies Mesoamericanas comunes (Acacia pennatula, Enterolobium cyclocarpum, Guazuma ulmifolia ), es van avaluar les preferències del bestiar, el seu principal agent dispersor, mitjançant assajos d’alimentació, i es va testar la interacció entre endozoocòria i foc mitjançant un experiment en el qual es va reproduir el trànsit intestinal experimentalment i seguit de cops de calor que van diferir en temperatura i temps.

Les llavors de les tres espècies estudiades
Les llavors de les tres espècies estudiades

El bestiar va consumir els fruits de les tres espècies però com que les llavors de G. ulmifolia eren més petites, les van consumir deu vegades més. No hi va haver interacció entre trànsit intestinal i foc: mentre que el primer factor no va tenir cap efecte, els cops de calor per sobre de 90° C van estimular la germinació produint increments de fins al 15 % en el nombre de llavors germinades. Aquests resultats suggereixen que el bestiar pot ser un vector de dispersió clau mentre que el foc pot ser un desencadenant de la germinació en els NDF.

La dormició física de les llavors d’aquestes espècies va ser probablement seleccionada per la megafauna extinta perquè és un atribut clau que assegura la supervivència de les llavors després del trànsit intestinal. No obstant això, a la llum de la recent expansió de la ramaderia i de l’ocurrència d’incendis en NDF, s’ha convertit en un adaptació útil per facilitar la colonització d’àrees pertorbades.

Podeu veure la resta de reportatge al web de Biotropica

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Notícies
CREAF

Cremar el sotabosc de forma controlada redueix el risc del bosc a la sequera i als incendis

Investigadors i investigadores del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC), en col·laboració amb el CREAF, han liderat un estudi per entendre millor l’efecte de diferents tractaments forestals en la resistència de boscos de pinassa a sequeres i incendis, i han comprovat que el sotabosc hi juga un paper rellevant. 

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Zona en restauració. Foto: Unsplash CCBY
Notícies
CREAF

Els resultats essencials de la COP26

Traducció al cataà de l’editorial publicada a Global Change Biology sobre la COP26 i els resultats que la ciència n’espera. Josep Peñuelas, professor de recerca

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia