La restauració d’hàbitats és el fil conductor del nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic   

Un any més i davant de l’èxit de la iniciativa, la plataforma de coneixement Prismàtic posa en marxa el cicle de seminaris virtuals #cafèPrismàtic. La iniciativa, que coordinem des del CREAF amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,  presenta tot el programa complet de 2023 que enguany fa un focus especial en la restauració d’hàbitats i les solucions basades en la natura.

La tria d’un cicle de seminaris al voltant de la restauració d’hàbitats rau en la urgència per recuperar la natura que ens envolta i que és un dels objectius principals de l’acord internacional Kunming-Montreal pactat a la darrera COP per la biodiversitat, la COP15. A més, aquest tema encapçala un dels objectius de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya ÉSNATURA 2030. La intenció de les ponències és ajudar a enfortir l’agenda comuna entre la recerca i la gestió del patrimoni tot posant en diàleg a persones expertes en ambdós àmbits. Per aquest motiu, durant els seminaris que impartiran  les entitats que col·laboren amb el Prismàtic es compartiran diverses eines ofereix l’evidència científica per revertir la degradació dels hàbitats i la seva preocupant i conseqüent pèrdua de biodiversitat.

El tret de sortida del cicle el farà el nostre investigador Lluís Brotons, que també representarà la coordinació científica de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Durant la seva ponència ens parlarà de com cuidar els hàbitats per aturar la pèrdua de biodiversitat, tant en l’àmbit internacional com català. A posteriori, a l’octubre,  també hi participarà el nostre tècnic de recerca Lluís Comas per parlar-nos de gestió forestal amb el projecte BIORGEST 

Què més trobarem als cafès?

La resta de centres de recerca col·laboradors del Prismàtic tractaran temes molt interessants que aniran des dels ecosistemes fluvials i marins, fins als terrestres i agrícoles: 

  • Recerca i gestió en ecosistemes fluvials urbans per fer front a la crisi climàtica i el canvi global, amb l’Eugènia Martí Roca del CEAB-CSIC i en Manerl Isnard Blanchar del Consorci Besòs-Tordera
  • Restauració hidromorfològica d’ambients fluvials al riu Ter, amb en Pol Guardis del CTFC i l’Eve García Burgos de l’Agència Catalana de l’Aigua
  • Microreserves de papallones: posant al punt de mira les espècies amenaçades de Catalunya, amb l’Andreu Ubach del Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Irene Figueroa de Paisatges Vius
  • Solucions basades en natura per crear ciutats més resilients, justes i habitables; amb la Sara Maestre de l’ICTA-UAB i en Xavier Romero de l’Ajuntament de Granollers
  • Recuperació d’hàbitats per amfibis en els lligallos del Perelló. Del paper a l’experiència al camp; amb el Diego Martínez-Martínez d’Iberà Consultoria Ambiental i l’Israel Estopà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.  
  • Com reduïm els contaminants en ecosistemes aquàtics amb solucions basades en la natura, amb el Victor Matamoros de l’IDAEA
  • Experiències de restauració d’hàbitats marins: potencialitats i limitacions; amb la Cristina Linares i l’Andrea Gori de l’IRBio
  • Restauració d’aiguamolls d’alta muntanya. Sobrepastura, aforestació i regulació hidroelèctrica; amb l’Aaron Pérez i Eulàlia Pladevall de l’IRBio.
  • La conservació dels paisatges de pedra seca i el seu valor per la biodiversitat, amb en Marc Franch i en Pere Pons, del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona. 

On i quan?

Els cafès Prismàtic tindran lloc com a mínim un cop al mes, de 12 a 13 h, fins al desembre (exceptuant el període de vacances). Després de cada ponència hi haurà una ronda de preguntes per aclarir dubtes i compartir experiències sobre el tema protagonista. La plataforma per seguir-los és Zoom i cal inscripció prèvia, tot i que també es retransmet en directe al nostre canal de YouTube (sense possibilitat de participar al debat). Cal recordar que els seminaris queden guardats a una llista oberta a tothom per si es volen veure més tard o recuperar en un altre moment que es necessitin.

Si t’interessen aquests seminaris, ja pots inscriure-t’hi!

Articles relacionats

Notícies
Veronica Couto Antelo

L’esportista Kilian Jornet entrevista l’Eduard Pla i la Mariona Ferrandiz per parlar sobre biodiversitat 

Sota el nom de ‘Perdem biodiversitat. Actuem!’ Kilian Jornet ha fet quatre entrevistes a diferents científics i científiques, entre els qual es troben el nostre investigador Eduard Pla, que ha explicat el papers dels boscos mediterranis i dels incendis, i la nostra investigadora i professora de la UAB Mariona Ferrandiz, que ha parlat sobre diversitat biològica.

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia