Search

La restauració d’hàbitats és el fil conductor del nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic   

Un any més i davant de l’èxit de la iniciativa, la plataforma de coneixement Prismàtic posa en marxa el cicle de seminaris virtuals #cafèPrismàtic. La iniciativa, que coordinem des del CREAF amb el suport del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural,  presenta tot el programa complet de 2023 que enguany fa un focus especial en la restauració d’hàbitats i les solucions basades en la natura.

La tria d’un cicle de seminaris al voltant de la restauració d’hàbitats rau en la urgència per recuperar la natura que ens envolta i que és un dels objectius principals de l’acord internacional Kunming-Montreal pactat a la darrera COP per la biodiversitat, la COP15. A més, aquest tema encapçala un dels objectius de l’Estratègia del Patrimoni Natural i la Biodiversitat de Catalunya ÉSNATURA 2030. La intenció de les ponències és ajudar a enfortir l’agenda comuna entre la recerca i la gestió del patrimoni tot posant en diàleg a persones expertes en ambdós àmbits. Per aquest motiu, durant els seminaris que impartiran  les entitats que col·laboren amb el Prismàtic es compartiran diverses eines ofereix l’evidència científica per revertir la degradació dels hàbitats i la seva preocupant i conseqüent pèrdua de biodiversitat.

El tret de sortida del cicle el farà el nostre investigador Lluís Brotons, que també representarà la coordinació científica de l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. Durant la seva ponència ens parlarà de com cuidar els hàbitats per aturar la pèrdua de biodiversitat, tant en l’àmbit internacional com català. A posteriori, a l’octubre,  també hi participarà el nostre tècnic de recerca Lluís Comas per parlar-nos de gestió forestal amb el projecte BIORGEST 

Què més trobarem als cafès?

La resta de centres de recerca col·laboradors del Prismàtic tractaran temes molt interessants que aniran des dels ecosistemes fluvials i marins, fins als terrestres i agrícoles: 

  • Recerca i gestió en ecosistemes fluvials urbans per fer front a la crisi climàtica i el canvi global, amb l’Eugènia Martí Roca del CEAB-CSIC i en Manerl Isnard Blanchar del Consorci Besòs-Tordera
  • Restauració hidromorfològica d’ambients fluvials al riu Ter, amb en Pol Guardis del CTFC i l’Eve García Burgos de l’Agència Catalana de l’Aigua
  • Microreserves de papallones: posant al punt de mira les espècies amenaçades de Catalunya, amb l’Andreu Ubach del Museu de Ciències Naturals de Granollers i l’Irene Figueroa de Paisatges Vius
  • Solucions basades en natura per crear ciutats més resilients, justes i habitables; amb la Sara Maestre de l’ICTA-UAB i en Xavier Romero de l’Ajuntament de Granollers
  • Recuperació d’hàbitats per amfibis en els lligallos del Perelló. Del paper a l’experiència al camp; amb el Diego Martínez-Martínez d’Iberà Consultoria Ambiental i l’Israel Estopà del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.  
  • Com reduïm els contaminants en ecosistemes aquàtics amb solucions basades en la natura, amb el Victor Matamoros de l’IDAEA
  • Experiències de restauració d’hàbitats marins: potencialitats i limitacions; amb la Cristina Linares i l’Andrea Gori de l’IRBio
  • Restauració d’aiguamolls d’alta muntanya. Sobrepastura, aforestació i regulació hidroelèctrica; amb l’Aaron Pérez i Eulàlia Pladevall de l’IRBio.
  • La conservació dels paisatges de pedra seca i el seu valor per la biodiversitat, amb en Marc Franch i en Pere Pons, del Departament de Ciències Ambientals de la Universitat de Girona. 

On i quan?

Els cafès Prismàtic tindran lloc com a mínim un cop al mes, de 12 a 13 h, fins al desembre (exceptuant el període de vacances). Després de cada ponència hi haurà una ronda de preguntes per aclarir dubtes i compartir experiències sobre el tema protagonista. La plataforma per seguir-los és Zoom i cal inscripció prèvia, tot i que també es retransmet en directe al nostre canal de YouTube (sense possibilitat de participar al debat). Cal recordar que els seminaris queden guardats a una llista oberta a tothom per si es volen veure més tard o recuperar en un altre moment que es necessitin.

Si t’interessen aquests seminaris, ja pots inscriure-t’hi!

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia