Search

Els resultats essencials de la COP26

Zona en restauració. Foto: Unsplash CCBY
Zona en restauració. Foto: Unsplash CCBY

Traducció al cataà de l’editorial publicada a Global Change Biology sobre la COP26 i els resultats que la ciència n’espera. Josep Peñuelas, professor de recerca del CSIC al CREAF signa l’article juntament amb un equip internacional d’alt impacte.

La COP26 a Glasgow té previst avançar en quatre àrees clau que es resumeixen en “carbó, cotxes, liquiditat econòmica i arbres” (Carbon Brief, 2021). Els dos primers objectius –aconseguir un acord per a l’eliminació ràpida del carbó, el més contaminant dels combustibles fòssils, i assegurar una ràpida transició per als cotxes alimentats per combustibles fòssils– són molt importants, però no estan directament relacionats amb l’ecologia. Els dos últims objectius -garantir que l’ajuda financera de 100.000 milions de dòlars anuals promesa el 2010 pels països rics als països en desenvolupament es compleixi, finalment, i garantir que les solucions climàtiques adoptades també beneficiïn la natura– entren de ple a el nostre àmbit.

Els països en desenvolupament han de comptar amb el suport financer per garantir que les solucions climàtiques naturals es protegeixen, restauren i se'n millora la gestió, de forma equitativa i justa.

Pel que fa a l’objectiu de la “liquiditat”, aquest flux de finançament és essencial perquè els països més pobres puguin adaptar-se al canvi climàtic i mitigar-lo. La ciència alerta que una gran proporció de les solucions climàtiques naturals es troben al món en desenvolupament, per la qual cosa si volem aprofitar aquest potencial global, els països en desenvolupament han de comptar amb el suport financer per garantir que això passi de forma equitativa i justa . Les solucions climàtiques naturals són un conjunt d’accions que se centren a protegir, restaurar i millorar la gestió de la terra i que generen resultats de mitigació del canvi climàtic: evitar les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle (GEI) i/o augmentar el segrest de carboni en boscos, llençols, terres agrícoles o aiguamolls, per exemple. No tots aquests diners es faran servir per a solucions basades en la natura, per descomptat, però una part sí, i és gairebé segur que, sense aquests diners, les solucions basades en la natura no es produiran a l’escala i velocitat necessàries per ajudar-nos a complir objectius d’emissions netes de gasos amb efecte d’hivernacle..

Los principales bosques, como el Amazonas, actúan como importantes sumideros de carbono, capturando grandes cantidades de carbono en la biomasa de los árboles y los suelos. Al prevenir la deforestación y la degradación, que contribuyen con alrededor de una cuarta parte de las emisiones globales de CO2.
Los principales bosques, como el Amazonas, actúan como importantes sumideros de carbono, capturando grandes cantidades de carbono en la biomasa de los árboles y los suelos. Al prevenir la deforestación y la degradación, que contribuyen con alrededor de una cuarta parte de las emisiones globales de CO2. Imatge: domini públic
Incorporar la natura a la nostra reflexió sobre l'acció climàtica és essencial, per la qual cosa, el primer pas, passa per animar tots els països a incloure solucions basades en la natura en les seves contribucions nacionals.

Pel que fa a l’objectiu dels “arbres”, el primer que cal assenyalar és que les solucions basades en la natura són molt més que plantar arbres. Els “arbres” són només una abreviatura de les solucions basades en la natura, però a la COP26 s’estan proposant una àmplia varietat de solucions basades en la natura disponibles, més enllà de la simple plantació d’arbres. El recent informe del taller conjunt de l’IPBES i l’IPCC va demostrar que no podem resoldre amb èxit cap de les dues amenaces, ni el canvi climàtic ni la pèrdua de biodiversitat, tret que les abordem conjuntament. Incorporar la natura a la nostra reflexió sobre l’acció climàtica és essencial, per tant, el primer pas passa per animar tots els països a incloure solucions basades en la natura en les seves contribucions nacionals per complir l’objectiu de l’Acord de París.

Promoure cultius regeneratius promou la diversitat de pol·linitzadors, de microorganismes i afavoreix la retenció de carboni.
Promoure cultius regeneratius promou la diversitat de pol·linitzadors, de microorganismes i afavoreix la retenció de carboni.

Aplicar solucions basades en la natura amb criteri

Però no totes les opcions disponibles a la terra o als oceans per eliminar gasos amb efecte d’hivernacle constitueixen solucions basades en la natura. Les solucions basades en la natura també han de proporcionar beneficis per al benestar humà i la biodiversitat, per la qual cosa la manera com s’apliquen és crucial. En aquest sentit, caldria animar les parts de la COP que adoptin directrius internacionals a l’hora d’aplicar-les:

  • Les solucions basades en la natura no poden substituir l’eliminació dels combustibles fòssils i no han de retardar l’acció urgent per descarbonitzar les nostres economies.
  • Les solucions basades en la natura impliquen protegir, restaurar i gestionar una àmplia gamma d’ecosistemes naturals i seminaturals a la terra i al mar; la gestió sostenible dels sistemes aquàtics i les terres de cultiu; o la creació de nous ecosistemes a les ciutats i els seus voltants o al paisatge en general.
  • Les solucions basades en la natura són dissenyades, aplicades, gestionades i supervisades pels pobles indígenes i les comunitats locals, o en col·laboració amb ells, a través d’un procés que respecta i defensa plenament els drets i els coneixements locals, i genera beneficis locals.
  • Les solucions basades en la natura donen suport o milloren la biodiversitat, és a dir, la diversitat de la vida des del nivell del gen fins al nivell de l’ecosistema.
  • La COP26 és una promesa de progrés per al canvi climàtic i la natura, i per posar en marxa la transició necessària i urgent de les promeses a l’acció real. El temps s’acaba, per la qual cosa la ciència observa i està pendent de si aquesta promesa es pot convertir en accions concretes.

Referencia a l’article general: Smith, P., Beaumont, L., Bernacchi, C. J., Byrne, M., Cheung, W., Conant, R. T., … & Long, S. P. (2021). Essential outcomes for COP26. Global change biology.

Altres referències

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència i la meteorologia s’uneixen en una sessió moderada per Marta García, presidenta mundial de WWCOTY, amb Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF; Mar Gómez, meteoròloga, i Marga López Rivas, investigadora de la Universidad de Cádiz (d’esquerra a dreta). Imatge: elDiario.es
Notícies
Adriana Clivillé

Per què cal llegir l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere

El paper social de la dona i la seva vulnerabilitat són dues de les claus que expliquen per què és crític apropar-se a l’emergència climàtica des d’una mirada de gènere. Quatre professionals comparteixen opinions complementàries, en una conversa convocada per elDiario.es en la qual intervé Alicia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia