Search

El projecte Replantegem, guardonat per la seva innovació reverdint espais urbans al 14è Programa de Generació d’Idees

Entrega premi. Autoria: Parc de Recerca UAB.
Entrega premi. Autoria: Parc de Recerca UAB.

Transformar espais urbans perquè siguin més verds, afavorir la biodiversitat i millorar la salut de la ciutadania és l’objectiu de la iniciativa Replantegem. Recentment, aquest projecte, on participa el CREAF, ha estat guardonat per la seva innovació en el 14è Programa de Generació d’Idees, que promou el Parc de Recerca UAB en el marc d’Emprèn UAB. “Treballem per millorar l’espai urbà de les ciutats de Catalunya, enverdint-les per fer-les més habitables i protegir-nos dels efectes del canvi climàtic. Rebre aquest premi ha estat un reconeixement molt important per nosaltres”, destaca la Mariona Ferrandiz, investigadora postdoctoral al CREAF, professora associada a la UAB i co-fundadora de Replantegem. 

La llavor d’aquesta idea va començar l’any 2020 a través del projecte ’Vivim, respirem, replantegem Sabadell’, liderat per l’ADENC i on participaven el CREAF, la UAB i el CTTC.

La llavor d’aquesta idea va començar l’any 2020 a través del projecte ’Vivim, respirem, replantegem Sabadell’, liderat per l’ADENC i on participaven el CREAF, la UAB i el CTTC. El projecte va analitzar l’estat de la fauna i flora urbana, la qualitat de l’aire a la ciutat i la mobilitat per donar solucions a una ciutat més sostenible i verda. Ara, només uns anys després, Replantegem ha crescut, i ofereix els seus serveis a ajuntaments de Catalunya,  “ben aviat també ho volen oferir a empreses i llars”, explica Ferrandiz. Per fer-ho possible, compta amb un equip multidisciplinar que el conformen la Mariona Ferrandiz, investigadora postdoctoral al CREAF i professora associada a la UAB, l’Oriol Serra, arquitecte i urbanista; Albert Bach Pagès, investigador postdoctoral a l’ISGlobal i al CREAF, la Maria José Castro, estudiant del màster en Emprenedoria i Innovació Social de la UAB, i el Miguel Lamela, estudiant en pràctiques del Grau de Biologia ambiental.

“Treballem per millorar l’espai urbà de les ciutats de Catalunya, enverdint-les per fer-les més habitables i protegir-nos dels efectes del canvi climàtic. Rebre aquest premi ha estat un reconeixement molt important per nosaltres”

MARIONA FERRANDIZ, investigadora postdoctoral al CREAF, professora associada a la UAB i co-fundadora de Replantegem. 

Entre les iniciatives que han impulsat, destaquen el projecte ‘Replantegem entorns escolars’, on van fer una feina conjunta amb professors i alumnat per reverdir l’espai dels patis de tres escoles públiques a Barcelona: Ferrer i Guàrdia (situada a Ciutat Meridiana), Patronat Domènech (Gràcia) i Diputació (Eixample). Una altra iniciativa recent ha estat “Descobrim la biodiversitat de Vacarisses“, que busca mostrar a la ciutadania la varietat d’espècies de flora i fauna del municipi de Vacarisses. “Volem continuar ampliant aquesta feina, així que qualsevol ajuntament, empresa o particular interessat pot contactar directament amb nosaltres”, explica Ferrandiz. 

Un premi per fer créixer idees innovadores

Replantegem ha estat escollit entre cinc projectes emprenedors, desenvolupats per investigadors del campus de la UAB. Tots ells han competit per guanyar el 14è Programa de Generació d’Idees en un acte que es va celebrar el dijous passat, 30 de maig. En concret, els equips han disposat de cinc minuts per presentar la seva idea i els serveis que ofereixen davant d’un jurat d’experts i expertes, format per Maite Martín, presidenta de la plataforma OneHealth; Lluís Ruiz, director general de Leukos i president d’Aquilón, i Sandra Ramos, tècnica en patents i transferència tecnològica de la UAB. El fil conductor d’aquesta edició ha estat la visió ‘una salut’ o one health, que busca impulsar solucions innovadores que tinguin en compte la interdependència entre la salut humana, animal i ambiental.

"Ha estat una oportunitat per a explicar el que hem aconseguit a un públic clau i amb qui podem col·laborar en un futur: la comunitat empresarial”, finalitza Ferrandiz.

Després d’una avaluació, el primer premi ha estat concedit a Replantegem i rebrà 2000 euros i, el segon lloc, ha estat pel projecte Nanoblock, que ha desenvolupat una tècnica immunoteràpia, i que rebrà un premi de 1000 euros. 

“Durant la nostra ponència hem pogut parlar del que hem aconseguit  davant un públic clau amb qui podem col·laborar per fer créixer aquest projecte: la comunitat empresarial”, finalitza Ferrandiz.  

El Programa de Generació d’Idees el promou el Parc de Recerca UAB en el marc d’Emprèn UAB. El seu objectiu és impulsar l’emprenedoria entre la comunitat universitària de tots els àmbits científics. Aquesta 14a edició ha comptat amb el suport de Santander Universidades i amb la col·laboració de la Plataforma One Health i el patrocini de Reig Jofre i l’Ajuntament de Sant Cugat. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Imagen del 14 de junio captada por Copernicus. Se observa en una escala de colores cálidos las temperaturas de la superficie del suelo (Land Surface Temperatre, LST). Los colors más oscuros corresponden a más temperatura en ºC.
Coneixement
Veronica Couto Antelo

Sense els arbres no hi ha ciutats del futur

Les imatges del programa d’observació satèl·lit Copernicus que es van publicar fa uns dies són esfereïdores. Hi podem veure com la temperatura de la superfície

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia