Search

RitmeNatura busca persones voluntàries per fotografiar la coloració dels arbres i la caiguda de les fulles aquesta tardor

Persones voluntàries de PhenoTandem decidint l’estat fenològic dels arbres en una fageda del Montseny a principis d’aquesta tardor. Autor: Pau Guzmán.
Persones voluntàries de PhenoTandem decidint l’estat fenològic dels arbres en una fageda del Montseny a principis d’aquesta tardor. Autor: Pau Guzmán.

L’observatori ciutadà RitmeNatura du a terme una campanya especial de tardor, anomenada PhenoTandem, que busca unir observacions fenològiques realitzades per persones amb imatges de satèl·lit. L’objectiu és validar les imatges fetes des de l’espai i ‘entrenar’ els satèl·lits per a que en el futur puguin fer observacions fenològiques de gran abast i en llocs de difícil accés. Participa-hi!

La fenologia és la ciència que estudia la relació existent entre els cicles biològics dels éssers vius i el clima. Molts comportaments de plantes i animals estan íntimament lligats al clima fins al punt que observant-los podem veure l’efecte del canvi climàtic en acció si aquests comportaments s’avancen o es retarden. Un dels esdeveniments fenològics per excel·lència de la tardor és el canvi de color en arbres caducifolis, com el roure o el faig, i la posterior caiguda de les fulles. Per això, l’observatori de ciència ciutadana RitmeNatura, coordinat pel CREAF i el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), ha engegat aquesta tardor una campanya especial de camp, anomenada PhenoTandem, que busca persones voluntàries per anar a llocs concrets de Catalunya i reportar quin és l’estat fenològic de les plantes que s’hi troben allà.

Molts comportaments de plantes i animals estan íntimament lligats al clima fins al punt que observant-los podem veure l’efecte del canvi climàtic en acció

El projecte ha seleccionat 30.000 localitzacions repartides per tota Catalunya on hi ha bones imatges de satèl·lit, de manera que hi ha punts on poder fer observacions fenològiques en una gran part dels municipis catalans. Aquestes ubicacions es poden consultar en un mapa al web del projecte. Un cop la persona participant hagi escollit el lloc o els llocs i s’hi hagi desplaçat, haurà de decidir si les plantes que té al davant es troben entre aquestes quatre opcions: si tenen les fulles encara verdes, si menys de la meitat estan grogues o ataronjades, si més de la meitat ja estan amb aquesta coloració o, per últim, si ja li estan caient les fulles. L’observació fenològica consisteix en fer una o diverses fotografies d’aquest estat i enviar-ho al projecte mitjançant un formulari en línia elaborat a l’efecte, on s’inclou la data, el lloc, l’espècie de planta i una d’aquestes quatre opcions.

PhenoTandem busca persones voluntàries per anar a llocs concrets de Catalunya i reportar quin és l’estat fenològic de les plantes que s’hi troben allà

Per participar en la campanya PhenoTandem de forma autònoma podeu consultar les INSTRUCCIONS DETALLADES a la seva pàgina web. El projecte també ofereix atendre telefònicament cada persona interessada en participar-hi. Si és el vostre cas envieu un correu electrònic a la seva adreça: info@ritmenatura.cat. Des de RitmeNatura insisteixen, sobretot, en seguir les recomanacions i obligacions a l’hora de sortir al medi natural en el context actual de la COVID-19.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia