Segons els experts el canvi climàtic està incrementant la mortalitat forestal

(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA
(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA

Un grup internacional de 65 fisiòlegs vegetals, ecòlegs forestals i modelitzadors dels sis continents es van reunir a l’Institut Max Planck de Biogeoquímica a Jena, Alemanya, del 20 al 23 d’octubre de 2014. El CREAF va ser convidat en aquesta reunió que va permetre intercanviar visions entre diversos experts per avaluar les fronteres de la recerca sobre la mortalitat forestal que està induint el canvi climàtic.

(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA
(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA

Els boscos cobreixen un terç de la superfície terrestre de la Terra, i proporcionen molts serveis essencials ecològics, econòmics i socials. Durant les últimes dècades, la comunitat científica s’ha alarmat pels informes generalitzats sobre l’increment de la mortalitat dels boscos a tot el món. Les investigacions indiquen que aquesta mortalitat està vinculada a les temperatures més càlides, especialment quan es combina amb les sequeres.

No obstant això, existeixen grans incerteses sobre la forma precisa en la que l'augment de la temperatura i la sequera provoquen que els arbres morin. 

Per abordar aquest tema en termes generals, un grup internacional de 65 fisiòlegs vegetals, ecòlegs forestals i modelitzadors dels sis continents es van reunir a l’Institut Max Planck de Biogeoquímica a Jena, Alemanya, del 20 al 23 d’octubre de 2014. Organitzat per Henrik Hartmann, cap de grup en els Processos Departament biogeoquímics, la reunió va permetre intercanviar visions entre diversos experts per avaluar les fronteres de la investigació sobre la mortalitat d’arbres que està induint el clima.

Cobrint una àmplia gamma de disciplines, tots els participants de la reunió van proposar les dues preguntes de recerca més urgents que caldria resoldre sobre aquest tema. Com a resultat d’una sèrie de discussions i debats, els científics del taller van desenvolupar conjuntament una declaració amb l’objectiu de conscienciar a la societat de la problemàtica:

Declaració:

  • Els boscos són molt importants per a la societat perquè proporcionen molts serveis. Tots els pobles de tot el món o bé depenen directament dels boscos per a la seva subsistència o indirectament es beneficien dels boscos.
  •  Tot i les incerteses científiques existents, aquest grup d’investigadors està convençut de que molts boscos del món estan en risc de multiplicar les seves taxes de mortalitat forestal a causa de l’augment de les temperatures, sobretot en èpoques de sequera.
  • Per tant, aquesta comunitat de recerca ecològica vol donar a conèixer el risc que suposaria un increment de la mortaldat dels boscos i les conseqüències vitals per a la societat. Tot i això, fa una crida mitigar aquests riscos reduint les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle.

L’àmplia varietat dels llocs d’estudi i dels camps d’especialització representats pels participants del taller va proporcionar una excel·lent base per determinar les necessitats de recerca i per ajudar a guiar els esforços futurs  de recerca en el camp de la mortalitat forestal induïda per sequera i calor. Els experts van tornar a confirmar que les avaluacions de la salut dels boscos a nivell mundial són insuficients. Segons ells, tan l’extensió geogràfica de la mortalitat forestal  a escala mundial, com la vulnerabilitat individual de cada bioma a l’augment de les temperatures, segueixen sent temes molt incerts. Per determinar els patrons i tendències de mortalitat forestal a nivell mundial, els investigadors van instar a desenvolupar una xarxa mundial de vigilància de l’estat dels boscos basat en xarxes de parcel·les disponibles a nivell internacional i en teledetecció.

 Més informació (en anglès)

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia