Segons els experts el canvi climàtic està incrementant la mortalitat forestal

(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA
(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA

Un grup internacional de 65 fisiòlegs vegetals, ecòlegs forestals i modelitzadors dels sis continents es van reunir a l’Institut Max Planck de Biogeoquímica a Jena, Alemanya, del 20 al 23 d’octubre de 2014. El CREAF va ser convidat en aquesta reunió que va permetre intercanviar visions entre diversos experts per avaluar les fronteres de la recerca sobre la mortalitat forestal que està induint el canvi climàtic.

(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA
(C) Craig Allen, USGS, Los Alamos, USA

Els boscos cobreixen un terç de la superfície terrestre de la Terra, i proporcionen molts serveis essencials ecològics, econòmics i socials. Durant les últimes dècades, la comunitat científica s’ha alarmat pels informes generalitzats sobre l’increment de la mortalitat dels boscos a tot el món. Les investigacions indiquen que aquesta mortalitat està vinculada a les temperatures més càlides, especialment quan es combina amb les sequeres.

No obstant això, existeixen grans incerteses sobre la forma precisa en la que l'augment de la temperatura i la sequera provoquen que els arbres morin. 

Per abordar aquest tema en termes generals, un grup internacional de 65 fisiòlegs vegetals, ecòlegs forestals i modelitzadors dels sis continents es van reunir a l’Institut Max Planck de Biogeoquímica a Jena, Alemanya, del 20 al 23 d’octubre de 2014. Organitzat per Henrik Hartmann, cap de grup en els Processos Departament biogeoquímics, la reunió va permetre intercanviar visions entre diversos experts per avaluar les fronteres de la investigació sobre la mortalitat d’arbres que està induint el clima.

Cobrint una àmplia gamma de disciplines, tots els participants de la reunió van proposar les dues preguntes de recerca més urgents que caldria resoldre sobre aquest tema. Com a resultat d’una sèrie de discussions i debats, els científics del taller van desenvolupar conjuntament una declaració amb l’objectiu de conscienciar a la societat de la problemàtica:

Declaració:

  • Els boscos són molt importants per a la societat perquè proporcionen molts serveis. Tots els pobles de tot el món o bé depenen directament dels boscos per a la seva subsistència o indirectament es beneficien dels boscos.
  •  Tot i les incerteses científiques existents, aquest grup d’investigadors està convençut de que molts boscos del món estan en risc de multiplicar les seves taxes de mortalitat forestal a causa de l’augment de les temperatures, sobretot en èpoques de sequera.
  • Per tant, aquesta comunitat de recerca ecològica vol donar a conèixer el risc que suposaria un increment de la mortaldat dels boscos i les conseqüències vitals per a la societat. Tot i això, fa una crida mitigar aquests riscos reduint les nostres emissions de gasos d’efecte hivernacle.

L’àmplia varietat dels llocs d’estudi i dels camps d’especialització representats pels participants del taller va proporcionar una excel·lent base per determinar les necessitats de recerca i per ajudar a guiar els esforços futurs  de recerca en el camp de la mortalitat forestal induïda per sequera i calor. Els experts van tornar a confirmar que les avaluacions de la salut dels boscos a nivell mundial són insuficients. Segons ells, tan l’extensió geogràfica de la mortalitat forestal  a escala mundial, com la vulnerabilitat individual de cada bioma a l’augment de les temperatures, segueixen sent temes molt incerts. Per determinar els patrons i tendències de mortalitat forestal a nivell mundial, els investigadors van instar a desenvolupar una xarxa mundial de vigilància de l’estat dels boscos basat en xarxes de parcel·les disponibles a nivell internacional i en teledetecció.

 Més informació (en anglès)

Articles relacionats

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa a la jornada de bioeconomia i emprenedoria organitzada pel MITECO

El dia 21 de març, amb motiu del Dia Internacional dels Boscos, el Ministeri per la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) va organitzar una jornada sobre bioeconomia i emprenedoria en el sector forestal. El CREAF va tenir l’oportunitat d’aportar-hi la seva visió a través de l’investigador Marc Gràcia.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia