Search

Sempre hi ha hagut canvis climàtics com l’actual o és una informació enganyosa més? 

La desinformació arriba a totes les nostres cases, com la família llunyana per Nadal, i a vegades ens fa dubtar; encara més quan els discursos negacionistes provenen de persones a les quals se’ls suposa una base científica. Això mateix ha passat aquesta setmana a la revista del Colegio de Geólogos, on ha escrit un geòleg que nega el vincle entre l’actual canvi climàtic i l’acció humana. En conseqüència, les principals veus expertes del país en l’estudi històric del clima i els seus canvis en el passat (des de la paleoclimatologia, paleoecologia i Geologia del Quaternari) han presentat una carta de queixa per la publicació i recullen les signatures de més d’un centenar d’especialistes en què desmenteixen la informació. Una d’elles és l’Olga Margalef, també investigadora col·laboradora al CREAF, que declara “que les revistes i col·legis no poden encobrir com a opinió un article sense rigor científic i que va en contra de fets demostrats àmpliament. L’origen de l’actual canvi climàtic no és qüestionable”. 

Canvis de clima n’hem tingut molts, però no com aquest 

La Terra ha sofert canvis climàtics en el passat, tal i com demostra els registres fòssils. Totes hem vist en algun moment la imatge dels neandertals durant la darrera glaciació (fa uns 21.000 anys) o el clima inhòspit que tenia el nostre planeta durant la seva formació. No obstant això, està demostrat que el canvi climàtic actual no es pot explicar només a partir de processos naturals, com són les variacions en l’activitat solars, en l’òrbita terrestre o en l’activitat volcànica, com sí que passava en els anteriors. Segons indiquen els experts i expertes, la causa principal de l’escalfament que estem sofrint és l’activitat humana i apareix per l’increment en concentració de gasos d’efecte hivernacle. D’on venen? Sobretot de la crema de combustibles fòssils, com són el carbó, el petroli i el gas. 

El consens científic més ampli de la història 

L’associació del canvi climàtic amb l’espècie humana no es redueix a la recerca de només uns quants: al 2021 es va publicar un estudi que analitzava 90.000 publicacions científiques i el consens en el món de la ciència va quedar retratat. El 99,9% d’aquests estudis coincideix que el canvi climàtic actual és causat pels sers humans. Convertint-se així en el consens científic més ampli de la història de la ciència. 

L’actual canvi climàtic va rapidíssim 

D’altra banda, un altre aspecte que cal destacar és la velocitat de l’escalfament actual. Un informe recent del Panell Internacional d’Experts i Expertes en canvi climàtic (IPCC, de les seves sigles en anglès) declara que mai s’havien vist canvis tan ràpids en el planeta com els darrers 2.000 anys. El canvi de clima cada cop és més accelerat i la natura ja no té temps de trobar maneres d’adaptar-se, per això estem davant d’una gran pèrdua de biodiversitat, entre d’altres motius, i algunes persones parlen d’una sisena extinció massiva. 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ciència assenyala que la natura és una aliada clau contra el canvi climàtic. D'esquerra a dreta, una libèl·lula, un roure i una orquídia. Imatges: Galdric Mossoll
Notícies
Adriana Clivillé

Biodiversitat i crisi climàtica, un tàndem inseparable

En el Dia Internacional de la Biodiversitat promogut per la Convention on Biological Diversity volem posar èmfasi en la seva íntima vinculació amb el canvi climàtic, del que pràcticament esdevé l’altra cara de la moneda.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia