L’esdeveniment reuneix des de 1971 experts de tot el món en ecosistemes mediterranis. El tema central d’aquesta edició és l’ecologia i evolució dels ecosistemes mediterranis i les seves espècies.
El Campus de Reina Mercedesde la Universitat de Sevilla acollirà del 31 de gener al 4 de febrer de 2017 la XIV edició del Congrés Internacional d’Ecosistemes Mediterranis (MEDECOS), organitzat per la Societat Internacional d’Ecologia Mediterrània (ISOMED), i amb la col·laboració l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre (AEET), l’Estació Biològica de Doñana (EBD-CSIC) i la Universitat de Sevilla. A més, es farà coincidir amb la reunió bianual de la AEET.
Les sessions de MEDECOS tractaran principalment l’ecologia i l’evolució dels ecosistemes mediterranis i les espècies que hi alberguen, des de plantes i animals fins a microorganismes. Més concretament, giraran al voltant dels canvis que estan tenint lloc en els ecosistemes mediterranis a causa de les activitats humanes.
A més de les sessions generals hi haurà més de 20 simposis liderats per ecòlegs reconeguts mundialment, que tractaran temes com la conservació, la complexitat de les interaccions entre espècies, el funcionament d’ecosistemes i els serveis que proporcionen a les societats humanes i els incendis forestals, entre altres. “En aquesta edició hi haurà multiplicitat de visions que no es limitaran als ecosistemes mediterranis, ni al medi terrestre, ja que aquesta edició acollirà ecòlegs de l’AEET que no treballen específicament en ecosistemes mediterranis”, apunta Francisco Lloret, president de l’AEET i investigador del CREAF.
MEDECOS és una oportunitat per presentar novetats i intercanviar idees
Al seu torn, Montserrat Vilà, Copresidenta de MEDECOS afegeix que “hi haurà informació nova sobre els impactes en el medi ambient del canvi global, no únicament el canvi climàtic o els incendis forestals”, amb la presentació de resultats d’investigacions encara no publicades.
“Aquest congrés posa en contacte directe a científics de diferents països que poden discutir i proposar idees sobre temes d’interès comú. És, per tant, un bon mecanisme per fer avançar la ciència “, segons apunta Anna Traveset, del Comitè Científic MEDECOS. I Juan Arroyo, Copresident de MEDECOS afegeix que el congrés “representa una oportunitat única per difondre la recerca en ecologia mediterrània que es fa a Espanya”.
Espanya i Portugal representen la major superfície contínua de territori de clima mediterrani
Els ecosistemes de clima mediterrani estan restringits a una superfície relativament petita de la Terra, una mica més del 2%, present en cinc regions del món: la conca mediterrània, Califòrnia, Xile central, la regió del cap de Sud-àfrica i el sud-oest i sud d’Austràlia. Després de les selves tropicals, les regions de clima mediterrani són les que major diversitat de plantes vasculars alberguen.
“Una de cada sis espècies de plantes al món es troba només a la petita àrea d’aquests cinc ecosistemes de clima mediterrani”, segons explica Phil Rundel membre fundador de ISOMED i professor del Departament d’Ecologia i Biologia Evolutiva de la Universitat de Califòrnia a los Angeles.
A causa d’aquesta diversitat i del gran impacte humà que han patit aquestes zones, aquestes cinc regions estan reconegudes com a punts crítics de la biodiversitat globalment significatius.
La reunió de la AEET
MEDECOS coincidirà a més amb la XIII Reunió de l’Associació Espanyola d’Ecologia Terrestre. “És una magnífica ocasió perquè els ecòlegs espanyols interactuïn amb ecòlegs de tot el món, i que al seu torn la comunitat científica internacional conegui de primera mà la gran qualitat de la ciència ecològica que es realitza aquí”, explica Francisco Lloret.
Tant MEDECOS com la reunió de la AEET tractaran, doncs, temes de gran importància en un context en el qual el canvi climàtic seguirà sent ràpid, probablement massa per a què la majoria de les espècies no notin els seus efectes. Esdeveniments com aquest poden contribuir positivament a aprendre com de resilients o vulnerables seran les plantes i altres organismes que en depenen a aquests canvis tan ràpids.
Programa del XIV Congrés Internacional d’Ecosistemes Mediterranis (MEDECOS)