Search

SIMWOOD: Una nova explotació forestal sostenible per Europa

Simwood
Simwood

El CREAF participa en el projecte SIMWOOD, un projecte que pretén promoure una explotació més eficient i sostenible de tota la reserva de fusta disponible a Europa. SIMWOOD vol reforçar la silvicultura i la indústria forestal europea. 

Simwood
Simwood

La UE finançarà el projecte amb 6 M€ durant un període de quatre anys. El coordinador serà Roland Schreiber del Bayerische Landesanstalt für Wald und Forstwirtschaft (LWF: Bavarian State Institute of Forestry).

Europa té més de 117 milions d’hectàrees de bosc. Tot i això, l’explotació sostenible d’aquests boscos, sobretot en l’àmbit privat, està molt per sota del seu potencial. Per altra banda, la demanda creixent de fusta com a material o font d’energia és cada cop més difícil de cobrir. En resposta a aquest fet, el CREAF i 28 entitats relacionades amb el sector forestal han promogut el projecte europeu SIMWOOD (Sustainable Innovative Mobilisation of Wood). L’objectiu d’aquesta iniciativa és el de promoure solucions reals per aprofitar la fusta de manera sostenible, sobretot davant la creixent demanda de fusta a Europa, tant de materials com d’energia.  Per aconseguir-ho, els socis del projecte han prioritzat la participació de grups d’interès locals.

Els investigadors se centraran en estudiar les tècniques de gestió i extracció de fusta que siguin més eficients i que no afectin els altres serveis ecosistèmics que proporciona el bosc.

SIMWOOD estudiarà les barreres socioeconòmiques, tècniques i ecològiques de cada regió i identificarà solucions que permetin mobilitzar la fusta en les 14 regions model arreu d’Europa. A més, comptarà amb l’ajuda de MOBILISER, un sistema d’informació en línia que es desenvoluparà en el marc del projecte.  MOBILISER  ajudarà en el procés de presa de decisions en matèria de política forestal i permetrà que els científics de tot Europa puguin avaluar com els programes nacionals i de la UE afecten la mobilització de la fusta, així com seguir la seva evolució a nivell regional.

De fet, els nous enfocaments que surtin d’aquest projecte pretenen proporcionar als propietaris forestals, silvicultors i PIMEs l’accés a la informació i traslladar una sèrie de recomanacions de gestió forestal i de tècniques d’aprofitament per a la seva regió.

Un projecte de valor afegit per la indústria Europea de la fusta

La indústria i el mercat del treball també és beneficiaran del projecte SIMWOOD. “Una millor gestió dels boscos pot representar una solució per satisfer la demanda creixent de fusta que té Europa”, explica Schreiber. “S’estima que es necessitaran 853 milions de metres cúbics de fusta per a construcció i 585 milions de metres cúbics de fusta per energia el 2030”, afegeix. Subministrar aquestes quantitats representa un desafiament per a la indústria forestal i de la fusta. La indústria de la fusta a Europa comprèn en l’actualitat al voltant de 600.000 empreses com serradores i fabricants de mobles amb cinc milions de treballadors en total i una venda anual de 550 mil milions d’euros. Per a ells, una font local fiable de primeres matèries representa una garantia de creixement estable.

 14 regions models arreu d’europa

Els socis del projecte, procedents d’Alemanya, Bèlgica, Finlàndia, França, Gran Bretanya, Irlanda, Països Baixos, Portugal, Eslovènia i Espanya investigaran l’ús òptim dels boscos en 14 regions model de la Unió Europea. El CREAF, sota la coordinació d’en Jordi Vayreda, serà el responsable de la regió de Catalunya. Per tant, el centre aportará informació rellevant, a escala regional i local, identificarà les barreres socials, econòmiques i ambientals a la mobilització de fusta i identificarà iniciatives locals pilot de mobilització de fusta i productes no fustaners que puguin ser extrapolables a d’altres regions europees. El CREAF també participarà en la identificació dels serveis ecosistèmics (per exemple el segrest de CO2, la biodiversitat que contenen, la regulació del cicle de l’aigua, etc)que poden veure’s afectats per la gestió forestal. A més, seleccionarà els indicadors per avaluar-los i identificarà les mesures que permetin salvar els colls d’ampolla que estan limitant l’extracció de fusta. Per últim, en relació als serveis ecosistèmics proposarà mesures que permetin compatibilitzar la mobilització de fusta amb el paper multifuncional del bosc.

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

A Catalunya, la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes, com són les pinedes, i en espais naturals protegits; un 70% concretament. Il·lustració: CC-By-NC 2024 CREAF - Alba Mas
Notícies
Veronica Couto Antelo

El 70% de la silvopastura de Catalunya té lloc dins d’espais protegits 

Silvodivers conclou que la silvopastura es dona sobretot en boscos de coníferes i el 70% en espais naturals protegits. Els ramats catalans acostumen a ser d’un sol tipus d’animal, practiquen la pastura dirigida i l’animal més utilitzat és la cabra.  

Silvopastura mitjançant cabres a La petita granja de Clareta, Sant Mateu de Bages. Imatge: Veronica Couto
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què és la silvopastura?

Quan parlem de pastura acostumem a imaginar-nos bestiar que campa àmpliament pels prats verds, però no és l’únic cas. També existeix la silvopastura, on els animals campen per boscos i matollars.

Bosc afectat per la sequera a les muntanyes de Prades. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Rècord històric de boscos afectats per sequera durant el 2023

La campanya de 2023 presenta, de lluny, el rècord de boscos afectats per sequera a Catalunya registrats des que es va iniciar el Deboscat, el 2012. Aquest 2023 ha registrat 66.482 hectàrees de boscos afectats per la falta d’aigua.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia