Solucions basades en la natura i teledetecció per recuperar terrenys degradats, la clau de NewLife4Drylands

El principal objectiu d’aquesta iniciativa que s’allargarà 2 anys i mig és definir un protocol per identificar, intervenir i fer seguiment de terrenys degradats. Imatge: iStock/Rifrazione.
El principal objectiu d’aquesta iniciativa que s’allargarà 2 anys i mig és definir un protocol per identificar, intervenir i fer seguiment de terrenys degradats. Imatge: iStock/Rifrazione.

El projecte europeu NewLife4Drylands es proposa aplicar solucions basades en la natura per restaurar terrenys degradats i desertificats, mitjançant l’ús de dades i models de teledetecció. Des del CREAF hi aportem l’expertesa de dos equips de recerca: el grup Protecsòls, de restauració d’espais degradats, i el grup Grumets, de teledetecció ambiental.

L’equip de recerca del CREAF que intervé a NewLife4Drylands l’integren Joan Masó, Vicenç Carabassa i Cristina Domingo, com a part d’un consorci coordinat pel National Research Council of Italy – Institute of Atmospheric Pollution Research (CNR-IIA) i en col·laboració amb la Societat Hel·lènica per a la Protecció de la Natura, la Universitat de Creta, l’Institut Italià de Protecció del Medi Ambient i Recerca (ISPRA), la Universitat Sapienza de Roma i l’Institut de Bioeconomia del CNR (CNR-IBE).

El principal objectiu d’aquesta iniciativa que s’allargarà 2 anys i mig és definir un protocol  per identificar, intervenir i fer seguiment de terrenys degradats. “Combinar l’expertesa dels grups de recerca Protecsòls, especialitzat en restauració d’espais degradats, i Grumets, dedicat a la teledetecció ambiental és un dels valors que hi aporta el CREAF”, explica Joan Masó. Per la seva banda, Vicenç Carabassa explica que “una de les claus del projecte és estudiar des de l’espai l’eficàcia del mètode Cocoon, per fer seguiment dels projectes de restauració duts a terme al Bruc i a les Canàries contemplada al projecte LIFE The Green Link“.

S’han identificat 6 àrees d’estudi per provar i avaluar el protocol proposat, ubicades en zones àrides i semiàrides mediterrànies i en ecosistemes costaners amenaçats pel canvi climàtic. A l’Estat espanyol, les àrees d’estudi han format part del projecte LIFE The Green Link que el CREAF ha coordinat al Bruc (Catalunya) i Tifaracás (Gran Canària), a l’Alta Murgia (Puglia, Itàlia), a les muntanyes d’Asterousia (Creta, Grècia), al delta de Nestos (Grècia) i al Bosco di Palo Laziale (Roma, Itàlia). Aquests dues darreres àrees formen part de  la iniciativa LIFE PRIMED, coordinada per la Societat Hel·lènica per a la Protecció de la Natura.

Articles relacionats

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

L’alumnat dels FenoCentres ha aportat gairebé 1.400 observacions de plantes i animals a l’observatori ciutadà RitmeNatura. Autor: Pau Guzmán
Notícies
Gerard Gaya

Neix la xarxa de FenoCentres de l’observatori ciutadà RitmeNatura amb 18 escoles i instituts

Més de 500 alumnes de la província de Barcelona han observat 1.350 canvis en el calendari natural de 289 espècies diferents de plantes i animals gràcies a l’observatori ciutadà Ritme Natura. Aquestes dades ciutadanes es combinaran amb dades de satèl·lit i permetran crear FenoTwin, un mapa on es veurà en temps real com canvia la natura al llarg de l’any. Es presentarà, juntament amb la primera generació de la xarxa de FenoCentres, el 15 de juny.

Notícies
Veronica Couto Antelo

Cinc solucions per restaurar la terra

Els darrers resultats de l’IPCC presenten un futur cada cop més àrid per a la Mediterrània, amb menys pluja i onades de calor més freqüents

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia