Converteix el teu institut en un FenoCentre!

El nou segell FenoCentre de RitmeNatura distingirà a les escoles i instituts que col·laborin de manera continuada en aquest projecte de ciència ciutadana. Crèdit: Pau Guzmán
El nou segell FenoCentre de RitmeNatura distingirà a les escoles i instituts que col·laborin de manera continuada en aquest projecte de ciència ciutadana. Crèdit: Pau Guzmán

L’observatori de la fenologia RitmeNatura, format pel CREAF i el Meteocat, engega una nova campanya de tallers presencials per a centres d’educació secundària de la província de Barcelona amb una innovadora distinció per a aquells centres que col·laborin de manera continuada al llarg del curs: el segell FenoCentre. Els centres interessats en participar-hi o rebre més informació han de contactar amb el projecte a info@ritmenatura.cat.

RitmeNatura ofereix durant aquest curs acadèmic 2021/22 una nova edició dels tallers per a instituts de la província de Barcelona, els quals ja compten amb diversos anys de recorregut en diferents centres d’ensenyament. L’activitat proposada té una duració aproximada de 3 hores, desglossades en 1 hora d’explicació i activitats a l’aula a través de membres del projecte, i 2 hores de pràctica exterior (al pati del centre o al seu entorn pròxim).

Durant la part teòrica a l’aula s’introduiran conceptes com la fenologia o els ritmes de la natura lligats al clima (floració, brotada de fulles, maduració dels fruits, caiguda de les fulles…) , els efectes del canvi climàtic sobre aquests ritmes, les diferències entre clima i meteorologia, etc., i s’explicarà com funciona el projecte de ciència ciutadana RitmeNatura, quins objectius té i com hi pot participar l’alumnat per tal que l’institut obtingui el segell de FenoCentre.

L’altra part, la de l’activitat exterior, consistirà en posar en pràctica la metodologia de RitmeNatura en els arbres caducifolis més pròxims, amb l’alumnat dividit en grups de treball de 3 o 4 persones, i es faran observacions fenològiques. Aquestes es pujaran a la plataforma iNaturalist, la qual disposa de web i aplicació per a dispositius mòbils. En aquesta sortida es podran escollir els arbres que l’alumnat “apadrinarà” per tal de fer-los el seguiment dels seus ritmes vitals durant el curs acadèmic.

Els tallers als instituts consten d’una part teòrica a l’aula i una part pràctica al pati o l’entorn més proper. Crèdit: Pau Guzmán
Els tallers als instituts consten d’una part teòrica a l’aula i una part pràctica al pati o l’entorn més proper. Crèdit: Pau Guzmán

Un nou segell

El projecte RitmeNatura ha començat aquest any la campanya FenoTwin, amb la col·laboració de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats. La gran novetat que ha portat aquesta campanya als tallers és la creació del segell FenoCentre, el qual s’atorgarà a aquells instituts que participin de manera continuada en el projecte durant el curs acadèmic actual. Aquesta distinció reconeixerà la gran tasca del centre en aquest projecte de ciència ciutadana i el seu compromís en l’estudi dels efectes del canvi climàtic sobre la fenologia a Catalunya, tot col·laborant amb dos centres de referència, com el centre de recerca ecològica CREAF i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat).

Per tal d’obtenir aquesta distinció, l’alumnat del centre ha de realitzar observacions fenològiques al llarg del curs acadèmic 2021/22 i pujar-les a iNaturalist. Podran fer-ho fàcilment a través de la metodologia que se’ls explicarà durant el taller. Cada observació té un gran valor per a aquest projecte de ciència ciutadana!

Som-hi!

Per poder participar en el projecte, realitzar aquest taller i tenir la possibilitat de convertir-se en FenoCentres, així com per obtenir més informació sense cap tipus de compromís, els instituts interessats poden posar-se en contacte amb el projecte a través del correu electrònic info@ritmenatura.cat. Animeu-vos-hi!

Articles relacionats

Foto: Jose Luís Ordoñez.
Notícies
Anna Ramon

Es busquen 150 amants de la natura per fer de detectius de mamífers

Comença el segon any de recollida de dades de l’Atles de Mamífers de Catalunya, un projecte de ciència ciutadana impulsat per l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat i el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. El Museu de Ciències Naturals de Granollers i el CREAF, entitats coordinadores, obren una crida a la ciutadania per cercar mamífers o els seus rastres en més de 300 quadrats de 10x10km de Catalunya.

La floració dels rosers s'ha avançat també a les comarques interiors i en regions muntanyoses de Catalunya. A la imatge, un roser florit a Olot l'1 de gener. Font: Josep Maria Mallarach.
Notícies
Anna Ramon

Flors, processionària i mosquits s’avancen amb l’hivern càlid a Catalunya

Els projectes de ciència ciutadana del CREAF alerten aquest hivern de la floració prematura de plantes silvestres, de l’observació de fileres de la processionària del pi abans del que ès habitual i la presència prematura de mosquits tigre i comuns actius a la ciutat de Barcelona.

Observació tardorenca del voluntariat de l'observatori RitmeNatura d'un papamosques gris sobre una branca que ha perdut les fulles a Pedralbes. Font: David Gispert
Notícies
Gerard Gaya

L’octubre més càlid dels darrers 70 anys provoca que floreixin a la tardor plantes silvestres i fruiters arreu de Catalunya

La calor dels darrers mesos, completament anòmala per l’època de l’any, ha alterat els cicles naturals de moltes espècies modificant el seus períodes de floració i caiguda de fulles. El projecte de ciència ciutadana Barcelona Reconnecta vol promoure l’observació dels canvis de la fenologia en l’entorn urbà com a eina per al seguiment del canvi climàtic.

Efectes de la sequera i la falta d'aigua. Albolote, Granada. Font: Pilar Flores.
Notícies
Veronica Couto Antelo

La sequera i l’escassetat d’aigua, subjectes a debat públic

La ciència de l’aigua no és només ecologia i hidrologia, també inclou geografia, sociologia i filosofia. Aprofundim sobre la connexió entre sequeres, escassetat d’aigua i societat amb Pilar Paneque,
responsable de l’Observatori Ciutadà de la Sequera i Annalies Broekman i Anabel Sànchez, expertes en aigua del CREAF.

Voluntariat del projecte de ciència ciutadana Observatori metropolità de papallones mBMS en un curs de formació sobre papallones. Foto: Pau Guzmán.
Notícies
Pau Guzmán

Aquesta tardor la ciència ciutadana del CREAF surt a escena. Vens a l’espectacle?

El CREAF surt a escena aquest octubre i participarà en les primeres Jornades de Ciència Ciutadana a Sabadell amb diferents sessions. Però l’espectacle no acaba aquí: de mitjans d’octubre a mitjans de novembre és el Mes de la Ciència Ciutadana i està farcit d’activitats. No et perdis res!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia