El CREAF estudia l’impacte de l’expansió del senglar

Durant el darrer segle el senglar s'ha expandit sense fre
Durant el darrer segle el senglar s'ha expandit sense fre

El projecte IMPACTBOAR és una col·laboració entre el CREAF i MINUARTIA que s’encarrega d’evaluar l’impacte de l’expansió del senglar en ambients alpins i subalpins, concretament, al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

Durant el darrer segle el senglar s'ha expandit sense fre
Durant el darrer segle el senglar s’ha expandit sense fre

Aquest estudi el duran a terme fins al 2016 els investigadors Josep Maria Espelta, Alberto Muñoz, Carme Rosell, Ferran Navàs i Marc Fernandez, i està finançat per l’OAPN (Organismo Autónomo de Parques Nacionales).

IMPACTBOAR té uns objectius molt clars. D’una banda vol evaluar l’impacte de l’expansió del senglar en ambients alpins i subalpins. Així, s’analitzarà com el senglar utilitza aquests hàbitats, quins usos temporals en fa en les diferents estacions de l’any i els danys que provoca (ex.furgades). Aquest pot semblar un fet molt inusual, si tenim en compte que a principis del segle XX a Catalunya el senglar era un animal molt escàs, però s’ha observat que durant l’últim segle, amb l’abandonament de les activitats rurals, l’espècie s’ha expandit sense fre, sobretot a les planes, però cada cop més a la mitja i alta muntanya.

D’altra banda, es vol observar l’impacte que té aquesta expansió sobre els prats alpins i subalpins (on el senglar hi furga per obtenir aliment hipogeu) o la regeneració de l’arbrat, així com l’efecte que pot causar sobre altres elements molt característics de la fauna com els ratolins Apodemus flavicollis, possiblement sensibles als estralls d’aquest nouvingut.

Un cop acabi l'estudi, els investigadors redactaran protocols per tal de reduir els impactes del senglar. "Per exemple, en zones molt sensibles o que es poden veure molt afectades, es podria fer un tancat perquè el senglar no hi pugui accedir", exposa Navàs.

L’investigador Josep Maria Espelta ens explica que l’expansió del senglar per altres zones que no siguin planes pot donar-se per dos motius: “En primer lloc, l’abandonament d’algunes activitats rurals com la ramaderia i l’agricultura de muntanya han afavorit boscis i matollars on el senglar hi troba refugi. En segon lloc, el canvi climàtic també hi pot tenir alguna cosa a veure, ja que l’augment de les temperatures fa minvar la quantitat de neu i la presència de sòls glaçats, que abans frenaven l’expansió d’aquest ungulat”.

Pel que fa a les expectatives o hipòtesis que tenen l’equip d’investigadors, Ferran Navàs explica que ja tenen pistes arran d’altres estudis previs que han fet. “Segurament trobarem moltes furgades en les pastures, que caldrà veure si provoquen impactes negatius o tenen efectes beneficiosos per a la biodiversitat, i probablement també podrem comprovar si l’escalfament global farà que augmenti el nombre de senglars”.

Imatges de senglar gravades per MINUARTIA al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia