Search

Tot a punt pel naixement de la nova Xarxa Europea per a l’Observació de la Terra ERA-PLANET

ERA-PLANET
ERA-PLANET

El CREAF, juntament amb 33 socis europeus més vinculats a l’observació de la terra i a la presa de dades mediambientals, estan impulsant aquesta xarxa transnacional europea anomenada ERA-PLANET.

ERA-PLANET

Les dades d'observació de la Terra són essencials per comprendre les interaccions complexes que es duen a terme dins i entre els ecosistemes, i per mesurar els efectes del diferents canvis que pateix el nostre planeta arrel de l'activitat humana.

Actualment, les dades d’observació de la Terra s’estan recopilant i administrant a través d’una gran quantitat d’instruments i sistemes a nivell local, nacional, regional i global. La majoria d’ells s’utilitzen per a la investigació científica i no s’intercanvien més enllà de certs límits. Molt sovint aquestes dades (o els productes que en deriven) no són encara adients per a donar suport als que han de prendre decisions en l’àmbit ambiental. Els factors que ho impedeixen són varis i inclouen aspectes tecnològics, jurídics, polítics, econòmics i barreres organitzatives.

Ara, una iniciativa europea anomenada ERA-PLANET vol crear una xarxa europea o Sistema d’Observació Ambiental Transnacional que coordini totes les entitats nacionals que contribueixen a l’observació de la Terra a nivell europeu i que doni suport a les polítiques ambientals europees i internacionals. Aquesta xarxa respon a una petició de la mateixa Comissió Europea (CE) i seria finançada aquest mateix 2015 a través del Programa de Recerca Europeu Horizon 2020.

Per la CE és vital aglutinar els experts més rellevants en aquest camp en una sola xarxa. Això permetria superar les barreres que ara existeixen i que dificulten l'intercanvi de dades ambientals o a la seva reutilització.

De fet, s’espera que ERA-PLANET proporcioni més i millor informació als científics, als polítics, a les empreses i la societat en general. A nivell tècnic, la xarxa ERA-PLANET facilitarà l’avanç de les xarxes de teledetecció i d’observació “in situ”, i farà possible una integració i sinergia de les dades que permetran millorar la comprensió i gestió del nostre medi ambient i dels seus recursos. “Volem que les dades de la xarxa siguin realment útils, interoperables i que puguin intercanviar-se fàcilment. Per això, integrarem les dades de seguiment a temps real de diferents sensors i plataformes amb les d’eines de modelatge integrats i de GCI avançada (Global Cyber-Infraestructure)” , comenta Joan Masó, investigador del CREAF que coordinarà un paquet de treball del projecte de creació de la xarxa europea. ” A més, volem promoure i posar en valor les dades preses pel ciutadans que volen col·laborar amb la ciència de forma voluntària”, conclou.

El CREAF a ERA-PLANET

ERA-PLANET reforçarà la presència europea a la xarxa mundial GEOSS i proporcionarà un component de recerca i innovació al Programa Europeu d'Observació de la Terra Copernicus.

La incorporació del CREAF és un reconeixement a la llarga trajectòria de la institució, que més recentment ha completat la seva internacionalització de la mà de projectes de recerca en l’orbita de GEOSS com el GeoViQua, EGIDA o el ConnectinGEO. A la xarxa el CREAF liderà el paquet de treball que controlarà la qualitat dels projectes que es derivin del suport de ERA-PLANET. En particular, vetllarà l’adopció estàndards internacionals, per la participació coordinada de les iniciatives derivades en programes de dades obertes, en pilots d’interoperabilitat i el pla de treball de GEOSS.

El consorci que formarà ERA-PLANET està format per les entitats públiques més importants en el camp de l’observació de la Terra i inclou les entitats més prestigioses que participen en programes d’observació de la Terra a través d’Europa i GEOSS. La llista completa es publicarà quan es completi el Consorci.  ERA-PLANET reforçarà la presència europea a la xarxa mundial GEOSS i proporcionarà un component de recerca i innovació al Programa Europeu d’Observació de la Terra Copernicus.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La presentació de l'Informe de Síntesi de l'IPCC ha afavorit la convocatòria de diverses rodes de premsa internacionals per aportar als periodistes la visió científica del document i valorar les conseqüències per als governs de tot el món. Foto: Jonathan Ford, Unsplash.
Notícies
Adriana Clivillé

Jofre Carnicer, portaveu d’una roda de premsa internacional per contextualitzar l’Informe de Síntesi de l’IPCC 2023 sobre canvi climàtic

Pocs dies abans que l’IPCC presentés l’Informe de Síntesi de la 6a avaluació del canvi climàtic, s’han convocat rodes de premsa d’abast internacional per aportar context i contestar preguntes dels periodistes sobre la sèrie d’informes científics i com afecten a l’acció dels governs de tot el món.

Com a centre d'Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb 'la Caixa', per cursar estudis de doctorat. Imatge: Fundació la Caixa.
Notícies
Adriana Clivillé

Nova convocatòria de 9 places de doctorat al CREAF: uneix-te al nostre equip mitjançant el programa de beques INPhINIT

Com a centre d’Excel·lència Severo Ochoa, el CREAF és entitat amfitriona de les beques INPhINIT Incoming amb ‘la Caixa’, i oferim fins a 9 projectes de recerca per fer estudis de doctorat, adreçats a científiques i científics en fase inicial de qualsevol nacionalitat. Apostem per donar suport al talent jove perquè formi part de la nostra investigació d’avantguarda, relacionada amb els reptes més crítics que encara la societat

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia