Search

Un estudi proposa una gestió del bosc enfocada a diversificar els trets característics de les espècies que el conformen

Persones caminant per un bosc. Foto: CTFC
Persones caminant per un bosc. Foto: CTFC

Tenir un bosc divers fa més resistent i resilient un bosc? Segon un estudi amb participació de Núria Aquilué, investigadora del CTFC a la Joint Research Unit In Forest CREAF-CTFC, més que centrar-se en tenir moltes espècies diferents, cal assegurar que un bosc té espècies molt diferents pel que fa a la seva capacitat de creixement,  supervivència i reproducció, o característiques diverses com ara l’alçada mitjana, la mida de les llavors o la seva tolerància a la sequera.

L’estudi liderat pel CTFC, que ha comptat també amb la participació del CREAF i d’institucions canadenques, conclou que la diversitat funcional del bosc i la seva connectivitat funcional a nivell de paisatge són indicadors fonamentals de la capacitat d’adaptació de l’ecosistema a condicions ambientals canviants. Els resultats es publiquen a la revista científica Forest Ecology and Management.

“El fet de caracteritzar les espècies forestals a través de trets funcionals dona la idea de la diversitat funcional que hi ha en un paisatge o una regió, i per tant la seva capacitat d’adaptació i resistència. Una regió pot ser bastant rica en espècies, però funcionalment pobra”, explica Núria Aquilué, investigadora del CTFC i autora principal de l’article.

Més informació al blog del CTFC: Plantar espècies funcionalment rares beneficia la capacitat d’adaptació

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies
Galdric Mossoll

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia