Search

Un investigador del CEED estudiarà els efectes del foc a la biodiversitat a Catalunya

Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.
Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.

Un investigador del CEED (Centre d’Excel·lència per Decisions Ambientals) ha estat guardonat amb una de les cinc Beques d’Investigació postdoctoral de Victòria (Austràlia). Per això, viatjarà a Catalunya per estudiar l’amenaça dels incendis a la biodiversitat al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF.

Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.
Dr. Luke Kelly, Becari d’Investigació Post Doctoral.

Luke Kelly, de la Universitat de Melbourne, ha rebut una Beca d’Investigació atorgada per Veski, en nom del Govern de Victòria, que forma part dels premis més prestigiosos de ciència i innovació de Victòria. Aquest guardó donarà l’oportunitat a Luke a passar dos anys com a investigador convidat a Espanya, i un tercer anys a la Universitat de Melbourne.

Luke ha treballat amb el CEED (a través de la Universitat de Melbourne) com a investigador durant quatre anys i acredita els coneixements adquirits en el projecte per garantir la subvenció. “Desitjava rebre aquesta beca amb moltes ganes, ja que és una gran oportunitat per a la meva carrera i ho agraeixo al projecte ARC CEED,” diu Kelly.

La recerca del doctorat de Kelly es va centrar en provar la hipòtesi que la 'pirodiversitat promou la biodiversitat'.

“Treballar en el projecte ARC CEED em va proporcionar una gran oportunitat per construir aquest treball de recerca i fer front a les noves idees i enfocaments per a la gestió de la conservació”. També afegeix: “Haig de fer coses divertides com la construcció de models de distribució d’espècies en els ecosistemes forestals, el modelatge de la biodiversitat a la Melanèsia i la topografia de mamífers en paisatges àrids, tot això amb científics de Melbourne i d’arreu del món”.

Actualment, els incendis són una de les principals amenaces per a la biodiversitat a Victòria. Un dels reptes principals de la gestió del sòl a aquesta regió d’Austràlia és la gestió d’incendis per reduir el risc pels humans i les propietats, sense deixar de banda la necessitat de mantenir la biodiversitat a nivell global. “Aquest desafiament és complex ja que en l’àmbit de l’eficàcia i la gestió dels incendis forestals la informació que es disposa no és del tot precisa. Per exemple, la manera en que les plantes i els animals responen al foc o bé la probabilitat d’haver-hi incendis o sequeres”.

Luke Kelly and his family now live in Solsona.
Kelly i la seva família viuen a Solsona.

Segons Luke, aquesta beca li permetrà seguir desenvolupant les seves habilitats, aprofundir en el coneixement i la recerca i enfortir les xarxes internacionals per contribuir millor als reptes mundials de la conservació. “No només és una gran aventura per a mi sinó també per a la meva família. Tant jo com la meva parella Claire, juntament amb la nostra filla de 16 mesos, estem impacients per conèixer Solsona i els seus voltants i per aprendre les llengües locals”.

Per què a Espanya?

CTFC i CREAF són centres ideals per a la seva col·laboració i, segons Luke, inclouen els líders mundials, tals com el Dr. Lluís Brotons, investigador del CREAF i el CTFC, en el modelatge de les respostes de la biodiversitat al canvi global. “Aquests centres -explica Luke- tenen accés a incendis avançats i disposen d’eines de modelatge climàtic i estan connectats a grans xarxes europees del sector”. A més, Luke afegeix que “Espanya és un lloc ideal per aquest tipus d’estudis degut al seu clima, la vegetació i els règims d’incendis mediterranis, ja que són similars a Victòria i les amenaces a la biodiversitat incendis són similars”.

Elizabeth Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)
Bosc cremat de la regió de Victòria, Austràlia. Foto: E. Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)

Luke espera adquirir un cert nivell d’internacionalització en la ciència dels incendis. “M’agradaria desenvolupar un marc per predir l’impacte dels règims d’incendis futurs en la biodiversitat, i també dissenyar i avaluar estratègies de gestió alternativa dels incendis”. Kelly també espera aportar noves tècniques i eines que beneficiïn les comunitats victorianes i ajudar a assegurar el futur de la biodiversitat dels paisatges del territori australià.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Estany d'alta muntanya a Andorra. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
CREAF

Arrenca una expedició per cartografiar la biodiversitat invisible dels llacs pirinencs

La regió dels Pirineus està experimentant un índex d’escalfament superior a la mitjana mundial, fet que la converteix en un observatori crític per als impactes del canvi climàtic. Un equip científic ha iniciat esforços conjunts per cartografiar la biodiversitat dels microorganismes que viuen sota la superfície de 300 llacs diferents dels Pirineus.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya. Imatge: Conselleria Recerca i Universitats
Notícies
CREAF

El CREAF s’incorpora al primer Consell de Mecenatge en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, per continuar impulsant una ciència transformadora 

El passat 13 de març es va celebrar el Ple constituent del primer Consell de Mecenatge assessor en Recerca, Desenvolupament i Innovació de Catalunya, a on s’incorpora la nostra Coordinadora de filantropia i aliances estratègiques, l’Alicia Cardona Barreña, anomenada membre per la Institució CERCA.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia