Search

Un investigador del CEED estudiarà els efectes del foc a la biodiversitat a Catalunya

Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.
Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.

Un investigador del CEED (Centre d’Excel·lència per Decisions Ambientals) ha estat guardonat amb una de les cinc Beques d’Investigació postdoctoral de Victòria (Austràlia). Per això, viatjarà a Catalunya per estudiar l’amenaça dels incendis a la biodiversitat al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF.

Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.
Dr. Luke Kelly, Becari d’Investigació Post Doctoral.

Luke Kelly, de la Universitat de Melbourne, ha rebut una Beca d’Investigació atorgada per Veski, en nom del Govern de Victòria, que forma part dels premis més prestigiosos de ciència i innovació de Victòria. Aquest guardó donarà l’oportunitat a Luke a passar dos anys com a investigador convidat a Espanya, i un tercer anys a la Universitat de Melbourne.

Luke ha treballat amb el CEED (a través de la Universitat de Melbourne) com a investigador durant quatre anys i acredita els coneixements adquirits en el projecte per garantir la subvenció. “Desitjava rebre aquesta beca amb moltes ganes, ja que és una gran oportunitat per a la meva carrera i ho agraeixo al projecte ARC CEED,” diu Kelly.

La recerca del doctorat de Kelly es va centrar en provar la hipòtesi que la 'pirodiversitat promou la biodiversitat'.

“Treballar en el projecte ARC CEED em va proporcionar una gran oportunitat per construir aquest treball de recerca i fer front a les noves idees i enfocaments per a la gestió de la conservació”. També afegeix: “Haig de fer coses divertides com la construcció de models de distribució d’espècies en els ecosistemes forestals, el modelatge de la biodiversitat a la Melanèsia i la topografia de mamífers en paisatges àrids, tot això amb científics de Melbourne i d’arreu del món”.

Actualment, els incendis són una de les principals amenaces per a la biodiversitat a Victòria. Un dels reptes principals de la gestió del sòl a aquesta regió d’Austràlia és la gestió d’incendis per reduir el risc pels humans i les propietats, sense deixar de banda la necessitat de mantenir la biodiversitat a nivell global. “Aquest desafiament és complex ja que en l’àmbit de l’eficàcia i la gestió dels incendis forestals la informació que es disposa no és del tot precisa. Per exemple, la manera en que les plantes i els animals responen al foc o bé la probabilitat d’haver-hi incendis o sequeres”.

Luke Kelly and his family now live in Solsona.
Kelly i la seva família viuen a Solsona.

Segons Luke, aquesta beca li permetrà seguir desenvolupant les seves habilitats, aprofundir en el coneixement i la recerca i enfortir les xarxes internacionals per contribuir millor als reptes mundials de la conservació. “No només és una gran aventura per a mi sinó també per a la meva família. Tant jo com la meva parella Claire, juntament amb la nostra filla de 16 mesos, estem impacients per conèixer Solsona i els seus voltants i per aprendre les llengües locals”.

Per què a Espanya?

CTFC i CREAF són centres ideals per a la seva col·laboració i, segons Luke, inclouen els líders mundials, tals com el Dr. Lluís Brotons, investigador del CREAF i el CTFC, en el modelatge de les respostes de la biodiversitat al canvi global. “Aquests centres -explica Luke- tenen accés a incendis avançats i disposen d’eines de modelatge climàtic i estan connectats a grans xarxes europees del sector”. A més, Luke afegeix que “Espanya és un lloc ideal per aquest tipus d’estudis degut al seu clima, la vegetació i els règims d’incendis mediterranis, ja que són similars a Victòria i les amenaces a la biodiversitat incendis són similars”.

Elizabeth Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)
Bosc cremat de la regió de Victòria, Austràlia. Foto: E. Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)

Luke espera adquirir un cert nivell d’internacionalització en la ciència dels incendis. “M’agradaria desenvolupar un marc per predir l’impacte dels règims d’incendis futurs en la biodiversitat, i també dissenyar i avaluar estratègies de gestió alternativa dels incendis”. Kelly també espera aportar noves tècniques i eines que beneficiïn les comunitats victorianes i ajudar a assegurar el futur de la biodiversitat dels paisatges del territori australià.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Paisatge de la Vall d'Òdena després de l'incendi del 2015. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Anna Ramon

Què és la desertificació i com prevenir-la?

Sabies que a Catalunya dues terceres parts del territori són vulnerables a la desertificació? Concretament les comarques de la conca de l’Ebre i centrals de Tarragona i Lleida.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia