Un investigador del CEED estudiarà els efectes del foc a la biodiversitat a Catalunya

Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.
Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.

Un investigador del CEED (Centre d’Excel·lència per Decisions Ambientals) ha estat guardonat amb una de les cinc Beques d’Investigació postdoctoral de Victòria (Austràlia). Per això, viatjarà a Catalunya per estudiar l’amenaça dels incendis a la biodiversitat al Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC) i el CREAF.

Dr. Luke Kelly, Post Doctoral Research Fellow.
Dr. Luke Kelly, Becari d’Investigació Post Doctoral.

Luke Kelly, de la Universitat de Melbourne, ha rebut una Beca d’Investigació atorgada per Veski, en nom del Govern de Victòria, que forma part dels premis més prestigiosos de ciència i innovació de Victòria. Aquest guardó donarà l’oportunitat a Luke a passar dos anys com a investigador convidat a Espanya, i un tercer anys a la Universitat de Melbourne.

Luke ha treballat amb el CEED (a través de la Universitat de Melbourne) com a investigador durant quatre anys i acredita els coneixements adquirits en el projecte per garantir la subvenció. “Desitjava rebre aquesta beca amb moltes ganes, ja que és una gran oportunitat per a la meva carrera i ho agraeixo al projecte ARC CEED,” diu Kelly.

La recerca del doctorat de Kelly es va centrar en provar la hipòtesi que la 'pirodiversitat promou la biodiversitat'.

“Treballar en el projecte ARC CEED em va proporcionar una gran oportunitat per construir aquest treball de recerca i fer front a les noves idees i enfocaments per a la gestió de la conservació”. També afegeix: “Haig de fer coses divertides com la construcció de models de distribució d’espècies en els ecosistemes forestals, el modelatge de la biodiversitat a la Melanèsia i la topografia de mamífers en paisatges àrids, tot això amb científics de Melbourne i d’arreu del món”.

Actualment, els incendis són una de les principals amenaces per a la biodiversitat a Victòria. Un dels reptes principals de la gestió del sòl a aquesta regió d’Austràlia és la gestió d’incendis per reduir el risc pels humans i les propietats, sense deixar de banda la necessitat de mantenir la biodiversitat a nivell global. “Aquest desafiament és complex ja que en l’àmbit de l’eficàcia i la gestió dels incendis forestals la informació que es disposa no és del tot precisa. Per exemple, la manera en que les plantes i els animals responen al foc o bé la probabilitat d’haver-hi incendis o sequeres”.

Luke Kelly and his family now live in Solsona.
Kelly i la seva família viuen a Solsona.

Segons Luke, aquesta beca li permetrà seguir desenvolupant les seves habilitats, aprofundir en el coneixement i la recerca i enfortir les xarxes internacionals per contribuir millor als reptes mundials de la conservació. “No només és una gran aventura per a mi sinó també per a la meva família. Tant jo com la meva parella Claire, juntament amb la nostra filla de 16 mesos, estem impacients per conèixer Solsona i els seus voltants i per aprendre les llengües locals”.

Per què a Espanya?

CTFC i CREAF són centres ideals per a la seva col·laboració i, segons Luke, inclouen els líders mundials, tals com el Dr. Lluís Brotons, investigador del CREAF i el CTFC, en el modelatge de les respostes de la biodiversitat al canvi global. “Aquests centres -explica Luke- tenen accés a incendis avançats i disposen d’eines de modelatge climàtic i estan connectats a grans xarxes europees del sector”. A més, Luke afegeix que “Espanya és un lloc ideal per aquest tipus d’estudis degut al seu clima, la vegetació i els règims d’incendis mediterranis, ja que són similars a Victòria i les amenaces a la biodiversitat incendis són similars”.

Elizabeth Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)
Bosc cremat de la regió de Victòria, Austràlia. Foto: E. Donoghue (CC BY-NC-SA 2.0)

Luke espera adquirir un cert nivell d’internacionalització en la ciència dels incendis. “M’agradaria desenvolupar un marc per predir l’impacte dels règims d’incendis futurs en la biodiversitat, i també dissenyar i avaluar estratègies de gestió alternativa dels incendis”. Kelly també espera aportar noves tècniques i eines que beneficiïn les comunitats victorianes i ajudar a assegurar el futur de la biodiversitat dels paisatges del territori australià.

Articles relacionats

Notícies
Alba Gimbert

Nou cicle de seminaris #cafèPrismàtic sobre biodiversitat i gestió

La plataforma de coneixement Prismàtic, iniciativa del Deptartament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural que coordina el CREAF, presenta tot el programa de seminaris virtuals d’una hora sobre les temàtiques més actuals de la gestió i planificació del patrimoni natural i la biodiversitat.

Domini públic.
Notícies
Alba Gimbert

Com prevenir incendis forestals a les urbanitzacions

El CREAF en col·laboració amb l’Oficina Tècnica de Prevenció Municipal d’Incendis Forestals i Desenvolupament Agrari (OTPMIFDA) de la Diputació de Barcelona ha creat un manual que recull bones pràctiques a l’hora de plantejar, fer i mantenir una franja perimetral de protecció contra els incendis forestals al voltant de nuclis urbans.

Fotografia: Sergio de Miguel
Notícies
CREAF

El canvi climàtic amenaça els bolets del Pirineu

El canvi climàtic afecta de manera contundent la producció de bolets dels boscos ubicats a major altitud del Pirineu, segons apunta una recerca liderada pel CTFC i la Universitat de Lleida (UdL) i on ha intervingut el nostre investigador Miquel de Cáceres.

Fotografia d'Unsplash.
Coneixement
Carles Castell Puig

Ens hauríem de fer grans…

En una entrada anterior en aquest mateix blog, parlàvem de les dificultats de comunicar adequadament les problemàtiques ambientals. No resulta senzill explicar amb claredat el complex canemàs de causes i efectes relacionats amb els nostres impactes negatius sobre el medi natural, i de retruc sobre la nostra salut i benestar, sense caure en el catastrofisme o la frivolització.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia