Vaga Global pel Clima del 15 març

Mobilització a Barcelona dels Friday for Future
Mobilització a Barcelona dels Friday for Future

El CREAF porta 30 anys publicant articles científics a nivell internacional on s’alerta dels efectes, les causes i els futurs escenaris  en un context de canvi climàtic. El CREAF entén que la situació actual és una situació d’emergència climàtica i ambiental, que cal posar-hi solucions inmediates i que la Vaga Global del Clima és una oportunitat per fer pressió i posar aquest tema en les agendes polítiques i mediàtiques. 

Mobilització a Barcelona dels Friday for Future | Pol Rius
Mobilització a Barcelona dels Friday for Future | Pol Rius CCBY (http://catalunyaplural.cat)

Són joves, i per tant els principals damnificats de la incompetència i de la inacció dels dirigents polítics davant de l’emergència climàtica en la que es troba el planeta. El seu futur depèn de que avui, sense esperar ni un minut més, es posin en marxa polítiques efectives per fer front al canvi climàtic. Per intentar mitigar els seus efectes. Per adaptar-nos als impactes que ja són irrefrenables. Per mantenir un món en unes condicions mínimes per sobreviure, per assegurar la convivència davant la falta de recursos com l’aigua o el menjar que patirem en els propers anys.

Greta Thunberg, l’activista sueca de 16 anys que va promoure la iniciativa de Fridays for Future ho va deixar molt clar als polítics del Fòrum Econòmic Mundial a finals de gener a Suïssa:  “No vull que tingueu esperança, vull que entreu en pànic. Vull que sentiu la por que sento cada dia i després vull que actueu”.

Així doncs el seu missatge i el de milers de joves arreu del món està ben clar. Ja es coneixen les amenaces del canvi climàtic, la ciència ho recorda cada dia, no calen més avisos, no calen més missatges des de la ciència per convèncer ningú, cal que la política actuï i que el nostre sistema de consum i energètic es descarbonitzi el més aviat possible. A poder ser, avui mateix. Cal també la implicació personal i conscient de cadascú de nosaltres i que canviem els nostres hàbits de consum per reduir la nostra petjada individual de carboni. Si les nostres accions individuals han contribuït de manera tan notable a agreujar el problema, no té cap sentit pensar que ara es massa petit el que puguem fer per alleugerir-lo.

"No vull que tingueu esperança, vull que entreu en pànic. Vull que sentiu la por que sento cada dia i després vull que actueu", Greta Thunberg. 

Des del CREAF  pensem que aquest moviment de joves arreu del món és vital per posar el problema a l’agenda política i mediàtica. La mobilització arriba especialment tard a casa nostra, si tenim en compte que el la conca mediterrània és un dels territoris més vulnerables als efectes del canvi climàtic, però esperem que hagi arribat per quedar-se, créixer i produir canvis.

30 anys estudiant el canvi climàtic i els seus efectes sobre els ecosistemes

Des del CREAF seguirem avançant en l’estudi del canvi climàtic:

….entre molts altres temes.

Les convocatòries a Catalunya promogudes per sindicats d’estudiants i altres entitats s’han estès per diferents ciutats:

Barcelona https://www.instagram.com/fridaysforfuture.bcn/

Girona https://www.instagram.com/fridaysfuture.girona/

Tarragona – https://www.instagram.com/fridaysforfuture_tgn/

Lleida – https://www.instagram.com/f4flleida/

Terrassa – https://www.instagram.com/fridaysforfuture.terrassa/

Sant Joan Despí https://www.instagram.com/sosclimatic/

Sant Cugat – https://www.instagram.com/f4fsantcugat/

Vic  https://www.instagram.com/fridaysforfuture.vic/

Comparteix l'article!

Articles relacionats

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia