Search

La segona edició dels ‘vermuts’ interns del CREAF posa el focus en la biodiversitat

Infografia que il·lustra cadascuna de les ponències del Vermut Biodivers. Autora: Laura Fraile
Infografia que il·lustra cadascuna de les ponències del Vermut Biodivers. Autora: Laura Fraile

El 15 de març el CREAF celebrava la segona edició dels seus ‘vermuts’ temàtics, aquest cop amb la biodiversitat com a fil conductor de les presentacions i de la sessió de networking. En concret, 17 investigadors i investigadores van compartir la seva recerca amb més de 60 assistents.

L’amfitriona de la sessió i responsable d’impacte del CREAF, Anabel Sánchez, va moderar l’acte amb humor i diligència. D’una altra banda, els investigadors Sandra Saura i Lluís Brotons van actuar com a ambaixadors de l’esdeveniment, convidant a ponents a participar i supervisant l’aspecte científic de les presentacions amb preguntes i conclusions. 

En aquesta edició es van cobrir gran varietat de temes, entre ells: 

  • Els efectes del conflicte armat a Síria sobre la conservació de la natura 
  • Models de seguiment d’espècies 
  • Estratègies per augmentar la diversitat arbòria
  • La biodiversitat urbana 
  • La connexió entre ciència i polítiques públiques 
  • Les conseqüències ecològiques i evolutives del canvi global a diversos hàbitats 
  • Integració de dades d’ocells a escala europea (EBBA Live Farmland)
  • Indicadors de l’estat de la biodiversitat a Catalunya (Living planet index)
  • Inventari de la biodiversitat del sòl (projecte SISEBIO)

Entre les conclusions, els ambaixadors van destacar que el CREAF té una àmplia experiència en la recerca de la biodiversitat, tant a escala geogràfica (local i global) com de tipus (genètica, d’espècies i d’ecosistemes). Un altre eix que empeny el centre és monitorar els canvis en la biodiversitat per entendre les seves causes i afavorir les decisions informades en l’esfera política i de gestió: activitats humanes, canvi climàtic, introducció d’espècies exòtiques, etc. Laura Fraile, il·lustradora del departament de comunicació del CREAF, també va plasmar en la il·lustració que inaugura aquest article, una síntesi de les ponències i conclusions.

Assistents al Vermut Biodivers. Foto: CREAF
Assistents al Vermut Biodivers. Foto: CREAF

Una oportunitat de trobada i aprenentatge

Els vermuts temàtics són simposis interns presencials en els quals el personal del CREAF comparteix les seves recerques sobre una temàtica concreta relacionada amb les línies de recerca del centre. Aquestes sessions estan dirigides a tot el personal del CREAF i tenen un doble objectiu: aprendre i estar al dia del treball dels companys i companyes i una oportunitat de descobrir connexions i possibles aliances. Tot això acompanyat d’un pica-pica i un vermut en finalitzar.

El format de les presentacions és de 5+5 –5 minuts de presentació, seguits d’altres 5 de preguntes i respostes i debat– en les quals els ponents responen a tres preguntes clau: què fas?, per què ho fas? i quin és l’impacte de la teva recerca? 

La primera edició del vermut es va centrar en la recerca forestal i està previst celebrar la tercera a la fi del 2023.

This action is part of the Severo Ochoa “ULandscape” funded in 2019 by the Agencia Estatal de Investigación of the Spanish Ministry of Science and Innovation to support Research Centres of Excellence.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Rosa canina. Autoria: Joanna_Boisse.
Notícies
Anna Ramon

Els boscos europeus perden orquídies, però guanyen roses 

Un estudi internacional liderat pel CREAF determina que la biodiversitat del sotabosc europeu s’ha mantingut estable en els darrers 40 anys, encara que hi ha hagut extincions i noves aportacions a escala local.

Resiliència no és “resistir sense canviar”, com ho pot fer un pont o un edifici davant un terratrèmol. És “canviar per resistir”. Foto: Unsplash.
Coneixement
Jaume Terradas

Sobre resiliència i biodiversitat

En torn de la temàtica ambiental, i en particular del canvi climàtic i els seus efectes, hi ha una polarització acusada entre dos grups: els

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia