Search

La segona edició dels ‘vermuts’ interns del CREAF posa el focus en la biodiversitat

Infografia que il·lustra cadascuna de les ponències del Vermut Biodivers. Autora: Laura Fraile
Infografia que il·lustra cadascuna de les ponències del Vermut Biodivers. Autora: Laura Fraile

El 15 de març el CREAF celebrava la segona edició dels seus ‘vermuts’ temàtics, aquest cop amb la biodiversitat com a fil conductor de les presentacions i de la sessió de networking. En concret, 17 investigadors i investigadores van compartir la seva recerca amb més de 60 assistents.

L’amfitriona de la sessió i responsable d’impacte del CREAF, Anabel Sánchez, va moderar l’acte amb humor i diligència. D’una altra banda, els investigadors Sandra Saura i Lluís Brotons van actuar com a ambaixadors de l’esdeveniment, convidant a ponents a participar i supervisant l’aspecte científic de les presentacions amb preguntes i conclusions. 

En aquesta edició es van cobrir gran varietat de temes, entre ells: 

  • Els efectes del conflicte armat a Síria sobre la conservació de la natura 
  • Models de seguiment d’espècies 
  • Estratègies per augmentar la diversitat arbòria
  • La biodiversitat urbana 
  • La connexió entre ciència i polítiques públiques 
  • Les conseqüències ecològiques i evolutives del canvi global a diversos hàbitats 
  • Integració de dades d’ocells a escala europea (EBBA Live Farmland)
  • Indicadors de l’estat de la biodiversitat a Catalunya (Living planet index)
  • Inventari de la biodiversitat del sòl (projecte SISEBIO)

Entre les conclusions, els ambaixadors van destacar que el CREAF té una àmplia experiència en la recerca de la biodiversitat, tant a escala geogràfica (local i global) com de tipus (genètica, d’espècies i d’ecosistemes). Un altre eix que empeny el centre és monitorar els canvis en la biodiversitat per entendre les seves causes i afavorir les decisions informades en l’esfera política i de gestió: activitats humanes, canvi climàtic, introducció d’espècies exòtiques, etc. Laura Fraile, il·lustradora del departament de comunicació del CREAF, també va plasmar en la il·lustració que inaugura aquest article, una síntesi de les ponències i conclusions.

Assistents al Vermut Biodivers. Foto: CREAF
Assistents al Vermut Biodivers. Foto: CREAF

Una oportunitat de trobada i aprenentatge

Els vermuts temàtics són simposis interns presencials en els quals el personal del CREAF comparteix les seves recerques sobre una temàtica concreta relacionada amb les línies de recerca del centre. Aquestes sessions estan dirigides a tot el personal del CREAF i tenen un doble objectiu: aprendre i estar al dia del treball dels companys i companyes i una oportunitat de descobrir connexions i possibles aliances. Tot això acompanyat d’un pica-pica i un vermut en finalitzar.

El format de les presentacions és de 5+5 –5 minuts de presentació, seguits d’altres 5 de preguntes i respostes i debat– en les quals els ponents responen a tres preguntes clau: què fas?, per què ho fas? i quin és l’impacte de la teva recerca? 

La primera edició del vermut es va centrar en la recerca forestal i està previst celebrar la tercera a la fi del 2023.

This action is part of the Severo Ochoa “ULandscape” funded in 2019 by the Agencia Estatal de Investigación of the Spanish Ministry of Science and Innovation to support Research Centres of Excellence.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Finca Planeses a la Garrotxa (Catalunya), on s'implementa l'agricultura i ramaderia regeneratives. Autoria: Galdric Mossoll.
Notícies
Angela Justamante

L’ús extensiu del territori és la millor estratègia per a revertir el despoblament rural i protegir la natura

Espanya, segons dades de l’INAP, ha perdut 5,3 milions d’habitants entre 1960 i 2021. Davant d’aquest escenari, un dels grans objectius de la política actual ha estat revertir aquesta situació. Tot i això, en un moment de crisi de biodiversitat, fer retornar gent a l’entorn rural pot ser vist com una amenaça per la conservació de la natura.

Autoria: imatge CC0, Pixabay.
Notícies
Anna Ramon

La biodiversitat d’arbres protegeix el bosc d’una primavera prematura

Un equip científic internacional amb participació del CREAF i el CSIC ha publicat recentment un article a Nature Climate Change on explica que la biodiversitat protegeix els boscos d’una sortida de les fulles prematura perquè els boscos més diversos són menys sensibles a l’augment de la temperatura. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia