El CREAF llança avui la primera edició de CLICKFauna iFlora, un concurs fotogràfic en què es premiaran les millors fotos preses des del mòbil que tinguin com a protagonistes animals, plantes, bolets i qualsevol altra forma de vida. El concurs girarà entorn del portal iNaturalist, de manera que les fotografies presentades al concurs es pujaran a aquesta plataforma com “observacions” (amb el seu coordenada i proposta de nom de l’espècie), perquè pugui ser utilitzada a posteriori pels científics que estudien la biodiversitat mundial.

Recentment el CREAF va presentar la traducció del portal iNaturalist l’espanyol, el gallec, l’euskera i el català, un projecte realitzat gràcies al gràcies al finançament de la FECYT. “Ara volem promoure l’ús del portal iNaturalist a les zones on es parlen aquests idiomes, estimular la creativitat, l’ús de les aplicacions mòbils i la capacitat d’observació de la naturalesa”, comenta des del CREAF Bernat Claramunt, coordinador del concurs.
El concurs s’obre avui i estarà obert fins al 15 de setembre de 2014. Està destinat al públic general, i en especial als amants de la natura, excursionistes i naturalistes. El tema de les fotografies és la fauna i la flora del món i en la fotografia s’haurà de reconèixer bé una sola espècie. Un jurat format per científics i fotògrafs vinculats al CREAF atorgarà els següents tres premis:
- Primer premi: una Samsung Galaxy Camera.
- Segon premi: una subscripció anual a la revista Quercus.
- Tercer premi: una subscripció anual a la revista Quercus.
“En la valoració de les fotografies tindrem en compte la composició, l’originalitat, les característiques tècniques, la singularitat de l’espècie i el nombre d’I like dins de l’observació al portal web iNaturalist”, comenta Abel Pau, fotògraf professional i membre del jurat.
La biodiversitat et necessita a tu … i al teu telèfon mòbil
iNaturalist, una plataforma online creada el 2008, permet registrar localitzacions d’espècies, compartir-les amb altres usuaris i fer que els científics o experts ajudin a identificar aquelles espècies desconegudes o dubtoses fent ús només d’un telèfon mòbil.
iNaturalist, a més, va més enllà d’això, i mitjançant una revisió exhaustiva i experta de les dades, nodreix d’informació dos grans portals científics sobre biodiversitat: l’Encyclopaedia of Life (EOL) i el Global Biodiversity Information Facility (GBIF). Així mateix, mostra la informació que aquests portals, i altres, tenen sobre les espècies. Així, els seus usuaris formen part d’un projecte d’abast internacional de ciència ciutadana.
Pàgina del concurs:
http://www.inaturalist.org/projects/clickfaunaiflora–2