De l’1 al 10, com de vulnerable és Espanya a la sequera?

Neix l’Observatori Ciutadà de la Sequera amb l’objectiu de construir un índex de vulnerabilitat a la sequera i conèixer millor com ens afectarà aquest risc. El projecte, en el qual participem a través del Grup d’Aigua i Canvi Global i que està liderat per la Universitat Pablo de Olavide (Sevilla), té una clara línia participativa i busca la col·laboració de tota la ciutadania.

Davant de l’escenari d’escalfament global, són moltes les regions que veuen augmentada l’aridesa dels seus terrenys i s’enfronten a un increment en la freqüència i intensitat dels cicles de sequera. La Península Ibèrica és un d’aquests casos, especialment a la zona mediterrània i del sud. Per això, diverses entitats de tot l’estat s’han unit al Observatorio Ciudadano de la Sequía, que rep l’impuls de la FECYT, per conèixer millor què ens espera i de quina manera podem adaptar-nos a la reducció de la disponibilitat d’aigua per als diferents usos. Entre totes han consensuat unes crides a l’acció molt concretes, preguntes que ressonen en l’origen i els objectius de el projecte: Coneixem els impactes de la sequera en els nostres camps d’activitat? Sabríem trobar informació útil sobre aquest tema? Tenim un paper actiu i important en la gestió de les sequeres?

Annelies

Aquest tipus d’iniciatives són molt necessàries perquè s’intercanviïn les informacions rellevants i útils sobre l’impacte del canvi climàtic i les oportunitats que tenim per adaptar-nos. El CREAF col·labora amb l’Observatori donant un suport a l’equip coordinador de la Universitat de Pablo Olavide.

ANNELIES BROEKMAN, investigadora del CREAF.

Participa ara al qüestionari obert a la ciutadania

Atès l’efecte tan transversal que té la gestió de l’aigua, que ens afecta a totes i tots en la nostra vida quotidiana, i a moltíssims sectors com l’agricultura, la conservació de la biodiversitat i la gestió d’espais naturals, l’Observatori s’ha construït com una iniciativa de ciència ciutadana. Tota la ciutadania té el seu paper. Però … Com podem ajudar de manera individual, ara? Una de les maneres de participar entre totes és respondre un breu qüestionari sobre ús de l’aigua i percepció de el problema en el context d’escalfament global. Amb les dades que es recullin de totes les respostes, l’equip expert podrà conèixer com es viuen i senten les qüestions lligades a la sequera, l’aigua i el canvi climàtic al nostre territori.

¿T’animes?

Articles relacionats

Parc Nacional de Doñana. Foto: Wikimedia Commons.
Notícies
Veronica Couto Antelo

L’aigua i la biodiversitat de Doñana són al límit

Les darreres setmanes diversos mitjans de comunicació s’han fet eco de l’estat crític en què es troba Doñana. Per què és tan important? En parlem amb les nostres investigadores i investigadors.

Psittacula krameri (cotorra de Kramer): per posar una cotorra diferent de la cada cop més omnipresent Myiopsitta. Està augmentant molt i es consolida com la segona cotorra invasora de Catalunya. Foto: Raju Kasambe, via Wikimedia Commons.
Notícies
Anna Ramon

Exocat crida a la ciutadania a buscar espècies invasores arreu de Catalunya

Ens ajudes a localitzar les espècies invasores més comunes o preocupants que tenim a Catalunya? El CREAF i el Departament d’Acció Climàtica, Agenda Rural i Alimentació obren a la participació per segona vegada el projecte de seguiment Exocat del 24 al 26 de maig. T’hi atreveixes?

Pont de Querós (Sant Hilari Sacalm) habitualment submergit al pantà de Susqueda. Font: Jordiavus (Wikimedia Commons).
Notícies
Anna Ramon

Com fem front a la manca d’aigua que tenim, i a la que vindrà 

Ens trobem en estat d’excepcionalitat per sequera a Catalunya. No ens podem permetre quedar-nos parats, cal moure tot el coneixement científic que tenim i fer canvis profunds. Ho explica la nostra experta en gestió de l’aigua, Annelies Broekman.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia