Search

WildE, ciència per a una renaturalització climàticament intel·ligent a Europa

WildE posa el focus en una renaturalització intel·ligent des del punt de vista climàtic, per estimular la capacitat natural dels ecosistemes d'adaptar-se al canvi global i de revertir la conseqüent pèrdua de biodiversitat. Imatge: La Cerdanya, D. Cardenete.
WildE posa el focus en una renaturalització intel·ligent des del punt de vista climàtic, per estimular la capacitat natural dels ecosistemes d'adaptar-se al canvi global i de revertir la conseqüent pèrdua de biodiversitat. Imatge: La Cerdanya, D. Cardenete.

El recent projecte de recerca WildE en el qual intervé el CREAF posa el focus en que la renaturalització a Europa sigui intel·ligent des del punt de vista climàtic. Per tant, es proposa estimular la capacitat natural dels ecosistemes d’adaptar-se al canvi climàtic i de revertir la conseqüent pèrdua de biodiversitat. Renaturalitzar és una solució basada en la natura que contempla, per exemple, eradicar espècies invasores, crear corredors naturals per connectar reserves naturals o generar punts de pas per a la fauna, entre moltes d’altres accions. L’enfocament de WildE és innovador i busca generar beneficis climàtics i donar alhora resposta a altres necessitats socials i ambientals.

WildE involucra un equip multidisciplinari d’experts europeus per desenvolupar un programa de recerca i innovació que abordi el nexe clima-biodiversitat, en estreta associació amb la dimensió socioeconòmica de la restauració a gran escala. L’equip també preveu projectar futurs escenaris de canvis en el usos del sol deguts al canvi climàtic, per avaluar el potencial de la renaturalització a Europa.

Els investigadors del CREAF Lluís Brotons i Josep Maria Espelta formen part de l’equip d’aquest ambiciós projecte, que coordina Arndt Hampe de l’INRAE i està finançat per Horizon2020. Lluís Brotons, que també és investigador del CSIC, assegura que “amb WildE volem reforçar la importància dels processos naturals com a eina de gestió barata i efectiva per recuperar la funcionalitat d’ecosistemes”. De manera complementària, Josep Maria Espelta explica que l’objectiu final és desenvolupar propostes tangibles i de fàcil accés per donar suport a la gestió: “desenvoluparem projeccions d’avantguarda sobre l’ús del sol i els escenaris climàtics futurs i, alhora, avaluarem com poden contribuir les estratègies de reforestació intel·ligent a assolir els objectius de neutralitat climàtica i protecció de la biodiversitat de la UE per al 2050”.

“Volem reforçar la importància dels processos naturals com a eina de gestió barata i efectiva per recuperar la funcionalitat d’ecosistemes”

LLUÍS BROTONS, investigador del CREAF i del CSIC

El coordinador del projecte, el director de recerca de l’INRAE Arndt Hampe, explica que “l’enfocament integral de la restauració dels ecosistemes i del paisatge té en compte els reptes climàtics, econòmics i socials, per desenvolupar solucions basades en la natura econòmicament viables”.

Abordar el nexe clima-biodiversitat

El objectius específics de WildE són generar dades comparatives exhaustives sobre les tendències i els resultats de la renaturalització a Europa; quantificar els beneficis socials, econòmics i ambientals nets, les sinergies i els compromisos relacionats amb la renturalització i enfront d’altres usos del sol; desenvolupar projeccions avançades sobre l’ús del sòl i els escenaris climàtics futurs a Europa, i desenvolupar directrius de gestió i suport que permetin a les persones amb responsabilitat de presa de decisions, gestió de la conservació i el sector privat dissenyar conjuntament estratègies per complir els objectius de la Unió Europea.

“Avaluarem com poden contribuir les estratègies de reforestació intel·ligent a assolir els objectius de neutralitat climàtica i protecció de la biodiversitat de la UE per al 2050”

JOSEP M. ESPELTA, investigador del CREAF.

El context de WildE se situa en l’objectiu de la Unió Europea de reduir les emissions netes de carboni un 55% l’any 2030 i esdevenir neutra pel que fa al clima l’any 2050, expressat en l’Estratègia de biodiversitat de la UE per al 2030. Aquestes fites només es podran assolir si l’emmagatzematge de carboni augmenta en els ecosistemes terrestres i, alhora, es fomenten altres co-beneficis com ara la conservació de la biodiversitat, l’adaptació al canvi climàtic i la salvaguarda socioeconòmica i cultural. Organitzacions inter governamentals com ara l’IPCC i l’IPBES han posat èmfasi en el gran potencial de la restauració d’ecosistemes aplicant solucions basades en la natura per encarar aquest repte.

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Autoria: Kalen Emsley. Fuente: unsplash.
Notícies
Anna Ramon

El CREAF assisteix a la Conferència de la Biodiversitat a Montreal, la COP15 

Ho farà gràcies a una delegació del CREAF formada per Alícia Pérez-Porro, coordinadora científica del CREAF, Lluís Brotons, investigador del CSIC al CREAF, i els investigadors del CREAF Sergi Herrando i Daniel Villero, tots ells seran a Canadà del 9 al 16 de desembre.

Grupo de participantes del encuentro del IPBES 'Marco de los Futuros de la Naturaleza', Sudáfrica. Autoría: IPBES
Notícies
Angela Justamante

El CREAF participa en una trobada de l’IPBES per debatre els escenaris futurs de la natura

El investigador del CREAF, Lluís Brotons ha participado en un encuentro organizado por la Plataforma Intergubernamental de Biodiversidad y Servicios Ecosistémicos (IPBES) en Sudáfrica. La jornada se centró en debatir cómo proyectar, evaluar y proteger el futuro de la naturaleza en relación a tres ejes: la naturaleza como cultura, como servicio para la sociedad y como un valor en sí misma.

Coneixement
Angela Justamante

Què és l’IPBES?

Perdem biodiversitat, és innegable, però, a quin ritme? Per què? Com ens afecta? I, què podem fer-ne? La Plataforma Intergovernamental de Biodiversitat i Serveis Ecosistèmics (IPBES) respon aquestes preguntes des de la seva creació en l’any 2012. T’ho expliquem!

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia