Search

Secció: Sabies que...?

Formiga boja. Autor: Carlos Pradera
Notícies

Què és la formiga boja? És un problema? 

Els darrers dies han saltat les alarmes a Barcelona per la reaparició d’una espècie de formiga invasora a la Plaça Catalunya i Montjuïic. Es tracta de la formiga boja (Paratrechina longicornis) i té un origen encara desconegut (probablement d’Àsia o Àfrica). Fins ara es creia erradicada de la Península, però ha reaparegut. 

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Bosc singular a Catalunya Foto: Lluís Comas.
Notícies

Què és la resiliència forestal?

El canvi de paradigma climàtic, sumat a un cúmul de pertorbacions posa a prova la resiliència dels boscos d’arreu del món. La capacitat de les espècies per adaptar-se a aquestes condicions definirà els boscos del futur. Però, són prou resilients els boscos mediterranis?   

La processionària del pi (Thaumetopoea pityocampa) en diferents etapes del cicle vital. Font: Alerta Forestal 
Notícies

El curiós cicle vital de la processionària del pi

La processionària del pi té un cicle vital complex, i és per això que només ens en recordem als mesos d’hivern i primavera, quan veiem la seva fase d’eruga urticant.

Coneixement

Com afecta la neu a la natura?

La caiguda d’una bona nevada és un dels moments més esperants de l’hivern, no només per les persones, sinó també per la natura. I és que la neu té molts beneficis per la fauna i flora que viu en els ecosistemes on acostuma a nevar, com l’alta muntanya.

Crèdit: Nora Soler/CREAF.
Notícies

Hi ha permafrost a Catalunya? 

Sovint ens imaginem el permafrost o permagel com un sòl congelat propi de les zones polars. Res més lluny de la realitat, també a Catalunya podem trobar-ne a la zona del Pirineu i està en ple estudi.

Coneixement

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta! El concepte, en realitat, va molt més enllà.

Platja de Sitges en juliol de 2023. Foto: Annelies Broekman.
Notícies

Què vol dir que la costa està erosionada?

Heu notat que les platges tenen menys sorra que abans, els penya-segats s’esfondren i trobem pedrots arreu? És l’impacte d’un fenomen que es coneix com ‘erosió costanera’ i estem fent-ne el seguiment científic.

Eupeodes corollae. Foto: N. Vicens.
Notícies

Per què cada cop hi ha menys insectes pol·linitzadors?   

L’informe “Els pol·linitzadors silvestres a Catalunya” constata que a Catalunya i arreu del món, al llarg de l’últim segle, s’han detectat declivis molt importants en la diversitat i abundància dels insectes pol·linitzadors, especialment en abelles i papallones, i en menor grau en sírfids. A què es deu?

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.