Search

Albert Vilà Cabrera, ecòleg del canvi climàtic, nou National Geographic Explorer

La ciència que impulsa l’investigador del CREAF Albert Vilà Cabrera posa en focus en la gestió i la conservació lligada al canvi climàtic, a regions tan allunyades com la mediterrània i la tropical. Imatge: Domini públic.
La ciència que impulsa l’investigador del CREAF Albert Vilà Cabrera posa en focus en la gestió i la conservació lligada al canvi climàtic, a regions tan allunyades com la mediterrània i la tropical. Imatge: Domini públic.

El potencial i l’originalitat del treball de l’investigador del CREAF Albert Vilà Cabrera li ha suposat ser distingit recentment National Geographic Explorer, una comunitat global i diversa d’artífexs del canvi de l’entorn natural que impulsa aquesta organització mundial. El treball de Vilà Cabrera estudia les interaccions entre els arbres i la biota del sòl (invertebrats i fongs) que sustenten l’equilibri de carboni i nutrients de l’ecosistema en boscos alterats per usos passats de la terra i l’estrès de la sequera.

“La distinció National Geographic Explorer i el projecte que s’hi vincula m’han permès establir el meu propi equip de recerca i obrir una línia sobre la biodiversitat del sòl amb un equip interdisciplinari, un grup genial d’experts de diferents disciplines“, explica Vilà Cabrera. Estudien la biodiversitat del sòl, un aspecte prioritari per mitigar el canvi climàtic i garantir els múltiples beneficis que proporcionen. Una de les claus del sòl és que esdevé un embornal de carboni (dipòsit, natural o d’una altra mena, que absorbeix més diòxid de carboni del que allibera i, per tant, disminueix la concentració de CO2 de l’aire) essencial, que està sent afectat per la sequera i pels canvis d’ús del terreny degut a l’agricultura i la pastura. En concret, el seu treball se centra avui a boscos de faig (Fagus sylvatica).

“Espero poder seguir dedicant-me a la recerca, contribuir al coneixement i, d’alguna manera, a l’adaptació de la societat a la crisi ambiental. La biodiversitat del sòl és clau per a la mitigació i proporciona molts serveis: conservar-la és prioritari”

ALBERT VILÀ CABRERA, investigador del CREAF i National Geographic Explorer

Per tirar endavat la proposta com a National Geographic Explorer, Albert Vilà Cabrera compta amb el treball en equip d’una estudiant de doctorat –Henna Tyyska del CREAF– i dues estudiants de màster –Joana López, de la UAB, i Florencia López de la UB–, així com col·laboracions amb els investigadors del CREAF Josep M Espelta, Xavier Domene Casadesús i Teresa Gimeno Chocarro, amb la investigadora de l’IPNA Paula Arribas i amb l’investigador de l’INRAE François-Xavier Joly, entre altres.

La ciència que impulsa posa en focus en la gestió i la conservació lligada al canvi climàtic, a la regió mediterrània. En concret, s’orienta a entendre com es regula la vegetació terrestre en un context d’escalfament global i de canvi d’usos del sòl. Per això, treballa en un espai d’intersecció entre l’ecologia i la biogeografia: aborda una nova línia de recerca en què combina el desenvolupament teòric amb estudis de camp, anàlisi de grans conjunts de dades i els últims enfocaments moleculars.  

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia