Search

Enrique Doblas reivindica el dinamisme del sòl davant d’un jurat prometedor

Portada de l'article científic publicat a Frontiers for Young Minds.
Portada de l'article científic publicat a Frontiers for Young Minds.

L’editorial Frontiers potencia la ciència per a joves a través de la seva revista ‘Young Minds’ i el lema ‘Science for kids, edited by kids’. Una iniciativa que recull diverses publicacions científiques que revisen un equip de nenes, nens i adolescents, a més de la clàssica revisió adulta. Enrique Doblas s’ha exposat a aquest potent panell i ha publicat un article sobre el sòl com a ecosistema dinàmic. N’haurà sortit airós?

El sòl que trepitgem pot ser diferent a l’hivern que a l’estiu. Per exemple, alguns insectes poden estar protegits del fred enterrats entre el sòl en forma de capoll i emergir durant l’arribada de la calor. Els microorganismes que es relacionen amb aquests insectes també variaran en cada època i les restes del capoll es desfaran i seran aliment. Algunes plantes ben arrelades a la terra brollaran a la primavera, altres s’assecaran i moriran… És el dinamisme del sòl (i de la natura en general!).

“Moltes vegades tenim la idea que els ecosistemes són una fotografia, una composició d’animals i plantes que roman al llarg de el temps. Res més lluny de la realitat: van canviant constantment. També en el cas del terra. Tots els animals que viuen sota els nostres peus estan en continu moviment, van canviant, i és un concepte interessant de remarcar davant d’aquest públic jove de la revista Young Minds” explica l’investigador del CREAF Enrique Doblas.

En aquesta publicació, l’ecòleg combina els resultats de diversos estudis previs i els plasma sota aquesta idea del moviment del sòl. Endinsa a les lectores i lectors en una investigació de larves d’escarabat que es mouen verticalment al sòl cada estació, buscant les millors condicions, i en el cas d’uns àcars minúsculs que han anat variant durant centenars d’anys a terra.

Marc Gràcia Polyframing

Ha estat molt interessant aquesta participació a la revista Young Minds i animo a tota persona investigadora que ho faci. És un exercici que et permet donar-li una volta a la teva ciència i plantejar-te com pot explicar-se a aquest públic tan jove, que potser són els investigadors de demà! En el meu cas, els dos adolescents que ho van revisar em van fer preguntes molt enriquidores i vaig poder plasmar-ho amb un llenguatge divulgatiu. Ara qualsevol persona que arribi a aquesta publicació podrà entendre que les criatures diminutes i diverses que viuen a terra canvien amb els ecosistemes, utilitzant moltes estratègies diferents i sorprenents.

ENRIQUE DOBLAS, investigador del CREAF i autor de l’article.

Justament aquestes criatures que viuen a terra, apunta l’investigador del CREAF en el seu article a Frontiers, són especialment importants per a l’ecosistema, ja que mantenen la salut del sòl i són una part fonamental del reciclatge de fulles i arrels mortes, un procés que ajuda a reduir l’escalfament global i contribueix a la salut de tot el nostre planeta.

Llegir l’article original:

https://kids.frontiersin.org/articles/10.3389/frym.2021.543498

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia