Search

RitmeNatura participa en una trobada internacional sobre modelització de la fenologia

Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura, a la foto de grup de la trobada científica internacional "FAIR Phenological Modelling" celebrada al mes de març als Països Baixos. Imatge: Centre Lorentz de workshops científics
Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura, a la foto de grup de la trobada científica internacional "FAIR Phenological Modelling" celebrada al mes de març als Països Baixos. Imatge: Centre Lorentz de workshops científics

El canvi climàtic, marcat per l’augment de les temperatures i l’agudització de sequeres, incendis forestals i inundacions, afecta innegablement els ecosistemes, els sistemes econòmics i agrícoles i la salut. L’estudi de la fenologia, entès com el seguiment de com canvien els cicles biològics de les espècies, està jugant un paper crucial en la detecció i la comprensió del canvi climàtic i les seves conseqüències.

El centre de workshops científics Lorentz dels Països Baixos presentava, amb aquesta ambiciosa introducció, la trobada científica internacional FAIR Phenological Modelling celebrada entre l’11 i 15 de març a la ciutat holandesa de Leiden. Com ja va passar l’estiu passat amb el Congrés Internacional de Fenologia d’Avinyól’organització va voler comptar amb la presència i els coneixements de l’observatori ciutadà RitmeNatura. Aquest, impulsat des de 2015 pel CREAF i amb col·laboració de l’SMC, estudia com afecta el canvi climàtic als ritmes de la natura o fenologia a través de ciència ciutadana.

Col·laboració i coneixements compartits 

L’objectiu de la trobada era proporcionar un terreny comú per a una millor col·laboració, alineació i intercanvi de coneixements, dades, models i eines al voltant del tema de la fenologia. Ester Prat, coordinadora de RitmeNatura, va assistir en representació de l’observatori i el CREAF i va poder treballar, entre d’altres, amb els prestigiosos coordinadors científics Mahdi Khodadadzadeh i Raúl Zurita-Milla de la Universitat de Twente, l’enginyer Iñaki de Cortazar Atauri de l’Institut Nacional francès per la Recerca Agronòmica, Annette Menzel de la Universitat Tècnica de Múnic i Herminia García Mozo de la Universitat de Còrdova. Això ha permès establir una forta col·laboració multidisciplinària i internacional en l’àmbit de la fenologia.

Coordinadors científics de la trobada FAIR Phenological Modelling. Imatge: Centre Lorentz de workshops científics
Coordinadors científics de la trobada FAIR Phenological Modelling. Imatge: Centre Lorentz de workshops científics

Participar en aquest workshop ens ha donat l’oportunitat de conèixer gent d’arreu d’Europa treballant en temes de fenologia, tant a nivell de xarxes d’observació, com de modelització o d’observació per satèl·lit, i aprendre de les seves experiències i coneixements. La voluntat del grup és de seguir col·laborant i poder desenvolupar treballs conjunts en el futur.

ESTER PRAT, tècnica de recerca del CREAF i coordinadora de RitmeNatura

La trobada FAIR Phenological Modelling ha permès crear vincles entre el machine learning o aprenentatge automàtic i la modelització biològica, arribant a uns acords entre els participants que han permès dur a terme l’esborrany d’un estudi fenològic de referència quant a aplicacions, dades i models fenològics. Es pretén que tot això serveixi per a dirigir les properes dècades de desenvolupament de models fenològics i oferir una agenda de recerca per a la incorporació d’algoritmes i eines avançades en estudis fenològics liderats pels participants d’aquestes jornades i les seves xarxes d’observació i seguiment de la fenologia.

Ciència FAIR

A més, la trobada s’ha realitzat, com el seu propi nom indica, sota la premissa de la ciència FAIR (Findable, Accessible, Interoperable & Reusable). Per tant, s’espera que els resultats siguin fàcils de trobar (descrivint-los molt bé en les seves respectives bases de dades i aplicant certes identificacions), accessibles (compartint el contingut i fent-lo obert per a tothom), interoperables (utilitzant formats oberts i vocabulari preexistent que segueixi els estàndards comuns de metadades) i reutilitzable (publicar-ho amb llicències i permisos que permetin la seva modificació i ampliació sense problemes).

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Roure pènol (Quercus robur) a l'Alta Garrotxa. Imatge: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Com passen la set els arbres? 

Els vegetals juguen un paper fonamental a la Biosfera ja que absorbeixen diòxid de carboni, emeten oxigen i mobilitzen aigua, del sòl a l’atmosfera. Com beuen els arbres, i què passa quan s’acaba l’aigua del substrat?

Vespa asiàtica (Vespa velutina). Autoria: cris_mc, iNaturalist.
Notícies
Angela Justamante

EXOCAT organitza una marató per a trobar espècies invasores a Catalunya

Quines són les espècies invasores més comunes? S’està estenent la seva població arreu del territori? Per a poder recollir més informació sobre aquesta problemàtica i generar una base de dades extensa, el CREAF i el DAAC obren el projecte de seguiment de les espècies exòtiques a Catalunya, EXOCAT, a la participació ciutadana i durant 3 dies (del 24 al 26 de maig).

La guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona permet entendre el cicle biològic d'algunes de les principals espècies vegetals plantades a la capital catalana. Font: RitmeNatura
Notícies
Gerard Gaya

Publiquem la guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona 

Moltes persones es pregunten si és normal que els plàtans dels seus carrers i avingudes encara tinguin fulles al mes de febrer. Per resoldre aquestes qüestions sobre fenologia, l’observatori ciutadà RitmeNatura del CREAF ha publicat, en el marc del projecte Barcelona Reconnecta, la Guia fenològica del principal arbrat viari de Barcelona.

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia