Search

#focempordà – Línies de recerca del CREAF sobre incendis

Incendi de fa uns anys a Benifallet
Incendi de fa uns anys a Benifallet

Per facilitar la feina de periodistes i cerca d’experts d’aquests dies de tanta angoixa us facilitem molt breument les nostres línies de recerca. Majoritàriament són línies enfocades a la regeneració post-incendi. Us anirem informant del que puguem facilitar sobre la zona cremada i els mapes de perill.

Incendi de fa uns anys a Benifallet
Incendi de fa uns anys a Benifallet

 

EL RÈGIM D’ INCENDIS ESTÀ CANVIANT

El foc és un dels factors que més ha modelat el paisatge mediterrani des de molt antic, però el règim d’incendis ha canviat en les últimes dècades. Durant el període 1960-1990, tant el nombre anual d’incendis com la superfície anual cremada van créixer de manera alarmant. A partir de 1990, ambdues variables han tendit a estabilitzar-se, encara que amb molts alts i baixos, però el que no ha parat de créixer és l’aparició d’un fenomen relativament recent: el dels grans incendis.

Els grans incendis no són comparables als incendis habituals. Molts acaben escapant al control dels mecanismes d’extinció, atès que seva velocitat de propagació, la seva virulència i la seva capacitat de generar focus secundaris i situacions de risc per a la població són molt més grans. A més, la regeneració de les zones afectades pels incendis sol ser molt més difícil.

 Línies de recerca del CREAF sobre incendis forestals:

 

  1. Prevenció del risc d’incendi forestal. Millorem contínuament del mapa de perill diari d’incendi i els Plans de protecció prioritària dels massissos forestals (PPPMs).
  2. Estudi i modelització del règim d’incendis. Analitzem quin és el paper de l’estructura del bosc en els incendis i desenvolupem models que ens permetin predir com és de vulnerable un territori a aquesta pertorbació i els seus efectes a llarg termini.
  3. Focs de copa i models de combustible. Elaborem mapes de models de combustible i analitzem perquè alguns focs arriben a ser d’alta intensitat i presenten comportaments extrems.
  4. Efectes del foc sobre les plantes. Estudiem les estratègies de supervivència i regeneració que mostra la vegetació enfront dels incendis en funció de les característiques de cada foc.
  5. Recuperació de la fauna després d’incendis. Analitzem els factors que determinen la supervivència i recuperació de la fauna després del foc i el paper d’aquesta com dispersora i depredadora del banc de llavors.
  6. Gestió de zones cremades. Valorem les alternatives de gestió que permeten reduir el risc d’incendi i afavorir la regeneració posterior, especialment en grans incendis.

Per informació : Anna Ramon, Responsable de Comunicació CREAF 93.5811488

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Il·lustració pre/post incendi. Disseny: CREAF
Notícies
Veronica Couto Antelo

Què passa després d’un incendi?

Sovint es parla del bosc com una au fènix, perquè ressorgeix d’entre les cendres desprès d’un incendi. Aquesta idea té una part certa, ja que la capacitat de regeneració dels boscos és sorprenent, però també hi ha una part de mite.

Mortalitat de roures causada per l’onada de calor de 2003 al centre de França. Autor: Francisco Lloret
Notícies
Francisco Lloret

Un passeig per la resiliència

En ecologia, el concepte de resiliència s’utilitza sovint per analitzar com es recupera un ecosistema afectat per una pertorbació, com ara un incendi. Aquesta idea aparentment senzilla comporta importants dificultats a l’hora de ser analitzada.

La recerca s'ha realitzat en fagedes i pinedes d'arreu d'Europa. Font: Galdric Mossoll
Notícies
Galdric Mossoll

Els arbres no només absorbeixen CO2, també netegen l’aire de compostos nitrogenats

Un nou estudi internacional demostra la funció crucial que tenen uns microorganismes presents a les fulles dels arbres de retirar compostos nitrogenats de l’aire. L’estudi demostra que els arbres no només són excel·lents absorbint diòxid de carboni, sinó que tenen un paper sorprenent en la retenció i transformació d’altres contaminants com els compostos nitrogenats. 

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia