Javier Retana visita el Parlament de Catalunya per parlar d’incendis

Javier Retana durant la seva ponència al Parlament
Javier Retana durant la seva ponència al Parlament

El director del CREAF va fer una ponència el passat mes d’abril al Palau del Parlament dins el marc d’una jornada sobre els incendis forestals organitzada per la Fundació Pau Costa.

Javier Retana durant la seva ponència al Parlament
Javier Retana durant la seva ponència al Parlament

Es tracta de la jornada de comunicació i debat sobre incendis forestals, adreçada a diputats i a persones expertes i vinculades amb la matèria. L’acte va comptar amb ponents com Jordi Guarque, inspector del cos de bombers de la Generalitat i Míriam Piqué, cap de l’àrea de gestió forestal sostenible del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya. La presidenta, Núria de Gispert, va inaugurar la jornada destacant la importància d’investigar el foc i sobretot de transmetre aquest coneixement als parlamentaris.

De Gispert va recordar l’incendi d’Horta de Sant Joan (2009) i els bombers que hi van morir, entre ells Pau Costa donant nom a la fundació. Va explicar els principals objectius de la fundació: investigar l’ecologia dels incendis forestals, crear coneixements i eines tècniques per la gestió d’aquests incendis i traslladar els coneixements a l’àmbit tècnic, formant i fent-ne divulgació.

En el seu discurs, Javier Retana, va posar sobre la taula els principals motors del canvi global: l’augment de la temperatura global, la disminució de les reserves hídriques, la sequera o la mortalitat d’arbres en diversos punts del món. Retana va insistir en els impactes d’aquests motors de canvi a la mediterrània i a Catalunya.

També va explicar l’increment en quantitat i continuïtat d’incendis que ha patit el bosc. “Tenim un bosc jove i que creix molt i això suposa un gran risc d’incendis”, afegia. A més, va insistir en que no tots els boscos tenen la idoneïtat climàtica perquè hi visquin espècies de manera òptima, i aquest també és un punt important a treballar. “Així doncs, caldrà reduir la densitat d’arbres, potenciar estructures amb arbres grans per reduir els riscos d’incendis i també superfícies usades per conreus i ramaderies”, remarcava.

Per concloure la seva intervenció, el director del CREAF va resumir la informació aportada en una idea global: saber que hem de crear un paisatge diferent amb menys riscos de patir incendis forestals i que això implicarà un gran esforç per part de tots.

Jornada d’Incendis Forestals al Parlament de Catalunya – Ponència d’en Javier Retana from Pau Costa Foundation on Vimeo.

 

Notícia al web de la Fundació Pau Costa

 

Comparteix l'article!

Articles relacionats

Coneixement
Veronica Couto Antelo

Quins tipus de gestió forestal existeixen? 

Sovint tendeix a associar-se la gestió forestal únicament amb l’extracció de fusta dels boscos o la configuració de tallafocs per evitar els incendis, però alerta!

La ginesta, que la veiem florida en aquesta imatge del 22 d'octubre a Barcelona, només hauria de tenir flors entre els mesos d'abril i juliol. Font: Elisabeth Llopart (Voluntària de RitmeNatura)
Notícies
Gerard Gaya

Plantes d’arreu de Catalunya floreixen i fructifiquen també a la tardor a causa de la calor dels darrers mesos

La temperatura de setembre i octubre, molt més càlida del que és habitual per l’època de l’any, ha modificat els cicles naturals de moltes espècies, substituint l’inici de la tardor per una “segona primavera”. Ha tornat a brotar vinya del Penedès i el Garraf, s’ha retardat la caiguda de les fulles d’alguns arbres de fulla caduca i han florit per segona vegada multitud de plantes silvestres i arbres fruiters des de les Terres de l’Ebre fins a la Catalunya Nord.

Hem canviat la versió del Wordpress. Per llegir entrades anteriors al 2020 en els diferents idiomes (català, castellà o anglès), ves a la portada del blog, escull l'idioma amb el selector del menú superior i cerca l’entrada a la barra de la lupa.

Dona’t d’alta al Newsletter per rebre totes les novetats del CREAF al teu e-mail.

Ajuda'ns a moure

l'ecologia